De wetenschappelijke onderzoeksinstelling Sciensano in Ukkel voert testen uit naar het coronavirus. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2

| De wetenschappelijke onderzoeksinstelling Sciensano in Ukkel voert testen uit naar het coronavirus. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2.

De Backer wil ook zonder fiat van experts alle bewoners in woonzorgcentra testen

© Belga
11/04/2020

Minister Philippe De Backer (Open Vld) wil zelf stappen ondernemen als de experts die overheid adviseren het licht niet op groen zetten om alle bewoners in de woonzorgcentra te testen. Dat zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws en L'Echo.

"Weet u dat we al sinds vorige week genoeg capaciteit hebben om iedere dag tienduizend testen uit te voeren? Toch doen we het niet. De experten in de Risk Assessment Group staan op de rem", aldus De Backer in een interview. "Zij vinden dat de capaciteit enkel gebruikt kan worden voor mensen die symptomen vertonen. Ik ben het oneens met hen. Als je wilt weten hoe het er in de woonzorgcentra aan toe gaat, moet je iedereen testen. Punt. Enkel op die manier kunnen onze regio's zich adequaat organiseren."

Eigen initiatief

De Backer klaagt aan dat de experts weigeren om de richtlijnen aan te passen, terwijl er al heel de week voldoende capaciteit is om genoeg tests uit te voeren. "Het is de reden waarom ik begin deze week dan maar zelf het initiatief heb genomen om 20.000 testen te verdelen onder woonzorgcentra. Dat was tegen het advies van de experten in, maar ik vond dat het nodig was", zegt de Open Vld'er.

Als de experts dit weekend geen beslissing nemen over de richtlijnen, neemt De Backer zelf het heft in handen. "Ik merk dat virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en epidemioloog Erika Vlieghe ook zeggen dat we massaal moeten testen in de rusthuizen. Zij geven mij dus gelijk, maar zij maken de dienst niet uit in de Risk Assessment Group. Daar zitten andere experten met andere meningen", klinkt het. "Ik respecteer de wetenschap, maar op een bepaald moment moet je naar de realiteit kijken en niet enkel naar de theorie. Ik wil de discussie niet op de spits drijven, maar we hebben tijd verloren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , corona testen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni