Coronavirus: Brussel start met testen in instellingen voor mensen met handicap

© belga-nl
19/04/2020

Brussel start vanaf 20 april met opsporingstests naar Covid-19 in zes verblijfscentra voor mensen met een handicap. Het voltallige personeel en de bewoners van die centra zullen worden getest. De overige 27 Brusselse centra zullen volgen, naargelang van de prioriteitsgraad, zo heeft de Brusselse regering bekendgemaakt.

"Deze nieuwe testfase is belangrijk en zeer welgekomen. Zij moet het voor mensen met een handicap die in thuisisolatie zitten, op termijn mogelijk maken om terug te keren naar hun opvangstructuur, waar zij dan opnieuw de gepaste begeleiding en verzorging kunnen krijgen. Dat moet tegelijk ook wat ademruimte geven aan de families van deze mensen", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Respijtcentrum


Het lanceren van de tests laat ook toe om het noodrespijtcentrum InterMaide op te starten. Dat is een centrum waar zwaar zorgbehoevende mensen met een handicap in golven van twee weken terechtkunnen. De mensen kunnen er zeven dagen op zeven worden opgevangen. Ook daar was grote vraag naar bij de families, aldus Vervoort.


De Brusselse regering onderstreept dat sinds het begin van deze gezondheidscrisis geen enkel verblijfscentrum de deuren heeft gesloten.

"Het personeel is de mensen met een handicap blijven verzorgen met de grootste aandacht voor de gezondheidsregels, zowel door middel van afzonderingsmaatregelen in het centrum zelf als door de strikte opvolging van alle aanbevolen beschermingsmaatregelen."

Ondertussen wil de regering met de verblijfcentrum bekijken hoe ze bezoek aan centra voor mensen met een handicap kunnen organiseren, net zoals dat gebeurt voor de rusthuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Veiligheid , Corona Test , corona testen , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni