| Het terras van The Bank op de Baljuwstraat.

Meer dan 200 horecazaken vragen verlenging aan voor parkeerplaatsterrassen

Robin Vanpée
© BRUZZ
05/05/2023

In Brussel-Stad vragen 220 horecazaken een verlenging aan voor hun parkeerplaatsterrassen. Dat meldt het kabinet van Fabian Maingain (Défi). De terrassen werden oorspronkelijk slechts tijdelijk goedgekeurd in de context van de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan, maar de toelating werd sindsdien steeds verlengd.

Met de terugkeer van de warme lentedagen zijn ook de terrassen weer een populaire plek in Brussel. 220 horecazaken in Brussel-Stad vragen nu opnieuw een verlenging voor de populaire parkeerplaatsterrassen.

In december 2022 kondigde Pascal Smet al aan dat de parkeerplaatsterrassen mochten blijven staan als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. "Het uiteindelijke doel is om de terrassen permanent tussen april en oktober toe te staan," vertelt woordvoerder Damiaan De Jonge.

"Vroeger moesten de uitbaters een stedenbouwkundige vergunning aanvragen om zo’n terras te plaatsen. Maar nu moeten ze gewoon voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals een vrije doorgang van voetgangers te voorzien.” Een toelating om het openbaar domein te gebruiken van de gemeente blijft ook noodzakelijk.

De terrassen kwamen er oorspronkelijk naar aanleiding van de COVID-pandemie. Zo konden mensen toch op een veiligere manier in de buitenlucht afspreken. Bovendien was het een manier voor de Brusselse horeca om financieel overeind te blijven. “Het is een goed en comfortabele manier om de openbare ruimte open te stellen aan Brusselaars,” aldus de woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni