| Het terras van The Bank op de Baljuwstraat.

Parkeerplaats-terrassen in Brussels Gewest verlengd tot september 2024

© Belga
15/12/2022

De parkeerplaats-terrassen mogen tot in september 2024 blijven staan als ze aan bepaalde richtlijnen voldoen. Dat heeft de Brusselse regering begin december beslist, zo kondigt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit) aan. De voorlopige terrassen werden in april 2021 goedgekeurd in de context van de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan voor de horecasector.

"Restaurants en cafés kunnen hun terrassen op parkeerplaatsen behouden. Ik ben blij dat ik hen dit geweldige nieuws kan brengen. Deze terrassen zijn een belangrijke inkomstenbron geworden. Bovendien heeft hun plaats op de openbare weg ook aangetoond hoe levendig de stad wordt als inwoners en niet auto's de nodige ruimte krijgen. Ik wil dat uiteraard permanent maken in de nieuwe versie van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening", verklaart Pascal Smet.

"Voor een groot deel van de sector zijn deze terrassen een zegen voor de zichtbaarheid en de omzet. In deze moeilijke tijden was dat echt een noodzaak", stelt Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Brusselse horecafederatie.

De richtlijnen over de parkeer- plaatsterrassen omkaderen de plaatsing van de terrassen in de openbare ruimte. Ze voorzien onder bepaalde voorwaarden een vergunningsvrijstelling voor terrassen op parkeerplaatsen tussen 1 april en 31 oktober en/of tijdens de eindejaarsfeesten.

Aangezien deze richtlijnen op 31 december 2022 aflopen, was het volgens staatssecretaris Smet belangrijk om de sector met de eindejaarsfeesten in het achterhoofd in te lichten over de verlenging ervan. De regering heeft dan ook beslist om ze tot in september 2024 te verlengen, de verwachte periode van inwerkingtreding van de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni