20240214 1877 BIJGEDACHTE Ans Persoons en Pascal Smet

| Good Living, een plan van Pascal Smet en Ans Persoons (Vooruit) gaat een onzekere juridische toekomst tegemoet

Ans Persoons wil Good Living goedkeuren zonder advies Raad van State

Steven Van Garsse
© BRUZZ
18/03/2024
Updated: 18/03/2024 17.24u

Staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) wil Good Living, de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening, laten goedkeuren in de regering zonder advies van de Raad van State. Dat heeft ze in het parlement verklaard.

De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening wordt grondig hervormd. Ze is zopas in tweede lezing goedgekeurd. In mei volgt in principe de definitieve goedkeuring.

Maar dat zal er één zijn zonder advies van de Raad van State. Dat heeft staatssecretaris Persoons gezegd in de commissie Territoriale Ontwikkeling. "De Raad van State heeft ons laten weten dat die het advies van de rol heeft gehaald omdat er niet voldoende tijd is.” Het rechtscollege wordt volgens Persoons momenteel overladen met dossiers van de federale regering en gemeenschappen en gewesten.

Meer armslag

Het gaat om een document van meer dan 150 pagina’s, vol met regels en nieuwe doelstellingen en vervangt de huidige GSV. Het legt de voorwaarden vast voor de bouw van woningen (hoogte, diepte), de inrichting van de openbare ruimte, etcetera.

De basisfilosofie van Good Living is anders dan de huidige GSV. De nieuwe GSV werkt veel meer met doelstellingen, dan met exacte regels, wat de overheid wellicht meer armslag geeft om projecten goed of af te keuren. Middenveld, lokale besturen en de vastgoedsector vrezen dan weer dat hiermee de rechtszekerheid in gevaar komt.

Dat de regering Good Living zonder advies van de Raad van State zou goedkeuren is opmerkelijk, maar volgens Ans Persoons zal de nieuwe GSV na de goedkeuring door de regering hoogstwaarschijnlijk toch voor de Raad van State worden aangevallen.

‘Chaos’

De oppositie is niet te spreken over deze nieuwe wending in het dossier van Good Living.

“Dit is paniekvoetbal. We weten al vijf jaar dat er in juni verkiezingen zijn, dan nu halsoverkop de tekst goedkeuren is onverantwoord,” zegt parlementslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR).

Ook parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) is kritisch. "U zegt: Good Living wordt sowieso aangevallen voor de Raad van State, en we zullen dan wel zien waar we eindigen. Dat is problematisch omdat het risico op vernietiging door de Raad van State zeer reeël is. Maar als er dan ook vergunningen worden afgeleverd op basis van een GSV dat nadien vernietigd wordt door de Raad van State, is de rechtsonzekerheid totaal."

"Dit wordt chaos. Dit is dramatisch voor de vastgoedmarkt die vandaag al helemaal dreigt stil te vallen.” Volgens Vanden Borre is er nochtans gewaarschuwd over de te krappe timing.

“Een tekst die zo’n grote impact heeft, goedkeuren zonder advies van de Raad van State is gevaarlijk,” zegt parlementslid Céline Fremault (Les Engagés) die opmerkt dat ze vaststelt, tijdens het debat in de commissie, dat de verschillende meerderheidspartijen duidelijk niet op dezelfde golflengte zitten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni