| Reizigers op Brussels Airlines

Brussels Airlines krikt omzet op maar blijft in het rood

© Belga
03/05/2023

Brussels Airlines heeft in het eerste kwartaal fors meer omzet geboekt dan een jaar eerder, maar leed wel nog verlies. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij woensdag.

Van januari tot en met maart - traditioneel de zwakste periode van het jaar - boekte Brussels Airlines een omzet van 280 miljoen euro. Dat was 78 procent meer dan de 157 miljoen euro begin 2022, toen de coronacrisis nog hard voelbaar was en woog op het aantal vluchten en passagiers.

De omzet ging de hoogte in dankzij een hoger aantal vluchten en meer inkomsten per vlucht. Het aantal vluchten bij Brussels Airlines nam in het eerste kwartaal toe met 55 procent tot 12.647. Het passagiersaantal steeg met 82 procent tot 1,59 miljoen.

Brussels Airlines kon zo "significant het operationeel verlies terugdringen". De bedrijfswinst (ebit, winst voor intresten en belastingen) kwam uit op -44 miljoen euro, tegenover -62 miljoen euro een jaar eerder.

Dat er toch nog verlies was, heeft onder meer te maken met sterk oplopende operationele kosten. Die stegen met 54 procent tot 350 miljoen euro, tegenover 227 miljoen euro twaalf maanden eerder. Dat heeft vooral te maken met hogere uitgaven aan duurdere brandstof alsook hogere kosten voor vergoedingen en kosten.

"De traditioneel slechtst presterende periode van het jaar in de luchtvaartsector werd ditmaal beïnvloed door de aanhoudend hoge brandstofprijzen en de torenhoge inflatie", dixit Brussels Airlines.

Voor financieel directeur Nina Oewerdieck liggen de resultaten in lijn van de verwachtingen. "De verbetering van onze inkomsten met bijna 79 procent en van de aangepaste ebit met 29 procent geeft ons vertrouwen en bevestigt dat wij op weg zijn naar sterke zwarte cijfers voor heel 2023", zegt ze.

Ook moedergroep Lufthansa (Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Lufthansa Cargo ...) publiceerde woensdag de eerstekwartaalcijfers. De Duitse luchtvaartgroep zag de omzet met 40 procent stijgen to 7 miljard euro, onder andere dankzij meer passagiers (+70 procent tot 22 miljoen) en hogere ticketprijzen. Het aangepaste ebit-resultaat ging van -577 miljoen euro naar -273 miljoen euro. Het nettoverlies ging van -584 miljoen euro naar -467 miljoen euro.

Lufthansa blikt met vertrouwen vooruit. De groep verwacht dat de operationele winst (aangepaste ebit) in het tweede kwartaal boven het niveau van voor de coronapandemie zal uitkomen (754 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019). "We verwachten een reispiek in de zomer en voor het volledige jaar een nieuw record bij onze trafiekinkomsten", voegt CEO Carsten Spohr nog toe in een persbericht.

Voor het volledige jaar houdt Lufthansa vast aan zijn vooruitzichten voor een verdere "aanzienlijke verbetering" van de operationele winst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Brussels Airlines , luchthaven Zaventem , coronacrisis , inflatie , omzetverlies , Lufthansa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni