De Block en Close: 'Ontruiming Maximiliaanpark heeft niets met Tour de France te maken'

© PhotoNews
Updated: 02-07-2019 - 08:48

De beslissing om het Maximiliaanpark te ontruimen en de aanwezige migranten weg te sturen, heeft niets te maken met de passage van de Tour de France in Brussel. Dat verklaarde burgemeester Philippe Close (PS) maandag.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hield de politie Brussel-Hoofdstad Elsene een actie in het park. Ze stuurde 100 aanwezige vluchtelingen weg naar opvangplaatsen bij Samusocial. Close werd maandag in de gemeenteraad door Riet Dhont (PTB) en David Weytsman (MR) ondervraagd over de actie, die plaatsvond in de aanloop naar de Grand Départ van de Tour de France.

Volgens de burgemeester zijn die twee zaken niet aan elkaar gelinkt. "Dat is foute informatie. De Tour de France vindt bovendien tijdens de dag plaats en niet tijdens de nacht", klonk het.

Opvang

De migranten zijn opnieuw in het park gaan slapen nadat het Noordstation enkele weken geleden is ontruimd, aldus de burgemeester. De evacuatie van het park was mogelijk omdat de regio 90 opvangplaatsen creëerde op een site die beheerd wordt door Samusocial.

De voorbije weken informeerde de ngo de mensen in het park dat er overnachtingsplaatsen voor hen beschikbaar waren. "Als de stad de migranten wil verbergen, zou ze de Tour de France niet naar de Brussel hebben gebracht", verklaarde eerste schepen Benoît Hellings (Ecolo), die bevoegd is voor Sport.

De Block

Op Radio 1 treedt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) Close bij. "Ik vind het leuk dat de Tour in Brussel vertrekt, maar u moet daar niets achter zoeken", zei De Block. Ze wees er op dat verschillende instanties, waaronder ook de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, bezig zijn met de problematiek van de transmigranten in het Maximiliaanpark.

"Brussel is onze hoofdstad en het is nodig dat het er het hele jaar door - of er nu een Tour begint of niet - netjes is en dat mensen die naar het Noordstation gaan in een veilige en geruststellende omgeving naar hun werk kunnen pendelen", zei De Block.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?