De Crem verbaasd over beloftes minister van Defensie

© PhotoNews

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) wil minder militairen op straat. Dat heeft hij op oudejaarsavond nogmaals gezegd, zo berichtten De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) reageert verbaasd.

Goffin heeft oren naar de wensen van de militairen om de bewakingsopdrachten in Antwerpen en Brussel terug te schroeven. Dat herhaalde hij dinsdag tijdens een bezoek aan de militairen die permanent aanwezig zijn in de Joodse buurt in Antwerpen.

Sinds januari 2015 patrouilleren militairen op cruciale plaatsen in steun van de politie. Op het hoogtepunt van de terreurdreiging telde ons land 1.800 militairen op straat, doorheen de jaren is dat aantal verminderd en werd ook de opdracht bijgestuurd: van statische opdrachten naar een mobiel optreden in een gedefinieerde zone.

Momenteel zijn er nog 415 militairen die permanent patrouilleren, maar dat aantal kan volgens Goffin verlaagd worden tot 200 effectieven en 100 in reserve. Hij wacht naar eigen zeggen alleen nog op de goedkeuring van Binnenlandse Zaken om die beslissing uit te voeren.

Het is aan de politie om een deel van die bewaking weer over te nemen, vindt Goffin. Het is niet de eerste keer dat de minister dat aankondigt, en ook zijn voorganger Didier Reynders (MR) deed dat al.

Op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken De Crem zijn ze verbaasd over de beloftes van Goffin. "Die beslissing wordt maandelijks hernieuwd in de ministerraad", klinkt het. "De vraag om minder militairen in te zetten, is daar bij mijn weten nog niet gepasseerd", zegt de woordvoerder van De Crem. Op de ministerraad van 20 december werd alvast beslist om nog minstens tot 2 februari het maximum op 550 te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?