De intelligente camera's van de Zone Noord

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
28/04/2011
Bijna honderddertig slimme camera’s zullen de politie van de zone Noord bijstaan in de bestrijding van de criminaliteit.

Bijna honderddertig slimme camera's zullen de politie van de zone Noord bijstaan in de bestrijding van de criminaliteit.

Er staat nu al een handvol camera's in de politiezone Brussel-Noord, maar die zijn hopeloos verouderd. De zone trekt nu zes miljoen euro uit voor een volledige vernieuwde camerabewaking van de openbare ruimte. De camera's zullen allemaal uitgerust zijn met Video Content Analysis (VCA), een systeem dat ze in staat stelt bepaalde situaties automatisch herkennen. Hiervoor nam de politiezone het Schaarbeekse bedrijf Tein Telecom in de arm, dat al heel wat expertise ter zake heeft opgebouwd.

Herkent de camera een bepaalde situatie, dan gaat er in het dispatching-centrum van de politiezone aan de Hoedemaekerssquare in Evere een signaal af. Tegelijk worden alle camera's in de buurt automatisch in de richting van die situatie gedraaid. Het lijkt sciencefiction, maar het kan vandaag allemaal.
"Het grote voordeel," zegt hoofdcommissaris David Yansenne, "is dat de agent niet 24 uur op 24 naar tien schermen tegelijk hoeft te staren - daarvoor zouden meer dan driehonderd agenten nodig zijn -, maar dat de camera's ons helpen situaties te analyseren. Dat maakt het politiewerk een stuk efficiënter." En dus kan er meer politie op straat en minder voor de buis.

Yansenne ziet nog een ander, operationeel voordeel. "De dispatching zal niet geïsoleerd staan van de interventiedienst, zoals ik het in sommige landen heb gezien, maar maakt er deel van uit. De camera's kunnen dus de interventie op het terrein mee ondersteunen." Voeg daar de helikopterbeelden van de federale politie aan toe waarover de politiezones binnenkort kunnen beschikken, en het mag duidelijk zijn dat visuele technologie een steeds groter aandeel krijgt in het dagelijkse politiewerk. De camerabeelden, die tussen de twintig dagen en één maand bewaard worden, kunnen ten slotte ook achteraf nuttig zijn voor de recherche.

Tein Telecom heeft met het programma SightVision zes mogelijke scenario's uitgetekend. Op het Weldoenersplein in Schaarbeek, waar het telecombedrijf gevestigd is, werd daarvan onder ruime persbelangstelling een demonstratie gegeven.

Een terrorist die een pakje achterlaat, een sluikstorter die een vuilniszak deponeert, een relletje dat uitbreekt, een graffitispuiter aan het werk, een brand: de camera kan het allemaal zonder veel moeite herkennen. Ook complexere taken als het herkennen van een persoon die langer dan gebruikelijk rond een auto hangt, zijn haalbare kaarten. Daarnaast zijn de camera's uitgerust met geluidsherkenning, nuttig als bijvoorbeeld iemand in nood een gil geeft. Los van die scenario's zullen de camera's ook ingezet worden voor nummerplaatcontrole en om verkeersproblemen vast te stellen (files, rodeorijden,...).

Waar de 127 bolvormige camera's precies zullen komen, ligt nog niet helemaal vast. Ze zullen op een zestigtal plekken verspreid over de zone worden geïnstalleerd. Als alles goed gaat, kunnen over een jaar de eerste camera's operationeel zijn om tegen 2013 over het hele grondgebied gebruiksklaar te zijn. De Privacycommissie moet wel nog haar fiat geven. De politiezone verwacht niet veel problemen op dat vlak, zelfs al zal het bij heel wat mensen in eerste instantie een unheimlich gevoel geven te weten dat ze in de openbare ruimte dag en nacht in het oog worden gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni