De Lijn neemt extra maatregelen op traject Brussel-Ninove na aanval op chauffeur

Een bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn richting Aalst Een bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn richting Aalst
© PhotoNews
| Een bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn richting Aalst.
© PhotoNews
| Een bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn richting Aalst.

In Dilbeek heeft een buschauffeur donderdag enkele rake klappen gekregen van een reiziger. De collega’s van het slachtoffer legden daarop even het werk stil, tot De Lijn extra veiligheidsmaatregelen aankondigde. "In de regio Dilbeek zitten we met enkele probleemlijnen die continu Brussel aandoen via Anderlecht.”

In de Dilbeekse deelgemeente Schepdaal haalde een busreiziger gisteren zwaar uit naar de chauffeur, op een rit tussen Brussel en Ninove. Tijdens het rijden deelde de reiziger een vuistslag uit, omdat de chauffeur niet gestopt was aan een halte. “De dader had geen halte aangevraagd en tussen twee haltes stoppen mag niet. Al rijdend gaf die persoon een eerste vuistslag in het gezicht van de chauffeur, waarop de bus in de berm belandde,” zegt vakbondsverantwoordelijke bij de ACOD Stefaan Laroy. “Toen de bus tot stilstand kwam, deelde die persoon nog enkele rake klappen in het gezicht uit, waarna hij ging lopen.”

Met behulp van bewakingsbeelden werd een verdachte geïdentificeerd, een 18-jarige man uit Dilbeek. Hij moet nog verhoord worden, bevestigt de woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde Carol Vercarre. De buschauffeur werd met een ambulance naar het ziekenhuis gevoerd en is minstens vier dagen werkonbekwaam. “Het zal, vrees ik, nog langer zijn. Ik heb de chauffeur gisterenavond nog ontmoet en zijn gezicht is zwaar toegetakeld,” aldus Laroy. “Hij is nog steeds onder de indruk. In het ziekenhuis kreeg hij de raad om psychologische hulp op te zoeken.”

Wekelijks spuwen en schelden

Het gewelddadige incident was voor de collega’s van het slachtoffer de reden om donderdag even het werk neer te leggen. Tot 18 uur reden er geen bussen uit vanuit de stelplaats in het Ninoofse Meerbeke. De chauffeurs hernamen het werk pas nadat De Lijn extra veiligheidsmaatregelen aankondigde.

“Dit incident is wel heel extreem. Zoiets gebeurt gelukkig niet vaak, maar verbale agressie en spuwen zijn zaken die wekelijks gebeuren,” zegt vakbondsman Laroy. Hij heeft zelf 23 jaar lang met de bus gereden. “Tien jaar geleden waren die problemen niet zo courant en nu is vooral die verbale agressie een maatschappelijk probleem geworden. Buschauffeurs smeken nu om afgesloten stuurposten.”

‘Probleemlijnen’

Op termijn zal De Lijn opnieuw voor afgesloten stuurposten, zoals die tijdens de coronacrisis bestonden, zorgen op de bussen die opereren op de lijnen tussen Brussel en Ninove. Daarnaast schakelt de openbaarvervoermaatschappij een extra ploeg controleurs in. Die zal niet actief zijn binnen de grenzen van het Brusselse gewest, maar binnen de driehoek Meerbeke-Asse-Halle, ter ondersteuning van de controleurs die daar vandaag al actief zijn.

Laroy: “In Brussel was er al een interventieploeg, bestaande uit controleurs, die altijd bemand moet zijn. Die ploeg is ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds actief. In de regio Dilbeek zitten we met enkele probleemlijnen die continu Brussel aandoen via Anderlecht. Naast de extra controleurs komen er ook extra controles in samenwerking met de politie. Die maatregelen moeten het veiligheidsgevoel van de chauffeurs verhogen en reizigers met slechte bedoelingen afschrikken.”

Naast lijn 128 (Brussel-Ninove) waarop het incident gisteren plaats heeft gevonden wordt ook lijn 214 tussen Brussel en Aalst geflankeerd door de extra maatregelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?