In de maak: grote muurschildering langs Vorstlaan

Donderdag is de Brusselse graffitikunstenaar SozyOne Gonzalez op een gebouw aan de Vorstlaan in Oudergem begonnen aan een nieuwe muurschildering zonder titel. Die moet de hele voorgevel en twee stukken van de zijkant van het gebouw bedekken. “Schilderen op zo’n hoogte, da’s pure adrenaline.”

Het te beschilderen oppervlak bedraagt in totaal een kleine duizend vierkante meter. “Ik heb al wel ervaring met grote vlakken, maar de duizelingwekkende hoogte is nieuw voor me,” vertelt SozyOne aan RTBF. “Ik heb gewoonweg een kraan nodig om overal bij te geraken en die wiebelt nogal bij het schilderen: pure adrenaline.”

Het zal de street artist ongeveer tien dagen kosten om het hele werk af te krijgen. Het zal evenwel niet erg lang bestaan, want over een paar maanden wordt het gebouw op Vorstlaan 191 gesloopt, om plaats te maken voor een groot nieuwbouwproject van ontwikkelaar Besix RED.

‘Gedoemde muren zijn perfect canvas’
SozyOne wordt aangestuurd door de Brusselse streetart-vzw Urbana, die ook zorgde voor de gezichtenmuur rond de Fortiswerf. Urbana ziet de sloop van een groot gebouw dus wel vaker als een uitgelezen kans om vergankelijke straatkunst te creëren.

“Gedoemde muren zijn een perfect canvas, omdat je als artiest bijna altijd carte blanche krijgt,” aldus Nicolas Moreel van Urbana. “Zeker als de projectontwikkelaar materiaal voorziet, zoals Besix RED nu doet met de kraanlift.”

Golf van vogels
SozyOne zit er niet mee in dat zijn werk gedoemd is om te verdwijnen. “Grafitti is een vergankelijke kunstvorm,” verklaart hij. “Voor straatkunstenaars is het het belangrijkste dat we ons werk gewoon kunnen afmaken. Eens dat gebeurd is, heeft het minstens eventjes bestaan, en dat is genoeg. Het bestaat dan op een bepaalde manier voor altijd.”

Eens voltooid zien voorbijgangers op het gebouw aan de Vorstlaan het gezicht van een man die zijn hoed afwerpt en zo een golf van vogels loslaat. Dit alles in de abstracte, kleurrijke persoonlijke stijl die SozyOne al enkele jaren aan het perfectioneren is.

muurschilderin_sozyone_2
© rtbf
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook