| Een parkeermeter in Schaarbeek na vuurwerkvandalisme tijdens oudejaarsnacht.

De parkeermeter is het nieuwe mikpunt van maatschappelijke frustraties

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
13/01/2024

Na de vernielingen van parkeermeters tijdens oudejaarsnacht, was het afgelopen week opnieuw prijs. In Elsene en Schaarbeek werden automaten gesaboteerd of vernield. Wat is er aan de hand?

Her en der in het Brusselse gewest liggen de restanten van vernielde parkeermeters op straat. Die sneuvelden vooral door het vuurwerkvandalisme tijdens de woelige oudejaarsnacht. Parking.brussels, dat het parkeerbeheer doet voor twaalf Brusselse gemeenten, zegt nog tot eind deze maand nodig te hebben om alle vernielingen te inventariseren.

Uit de voorlopige telling voor vijf gemeenten blijkt dat er 31 vernielingen zijn op 3.079 automaten, dus zowat 1 procent. Evere is verhoudingsgewijs het zwaarst getroffen. Puur cijfermatig lijkt het fenomeen dus mee te vallen. Dat cijfer slaat wel alleen op de volledig vernielde toestellen en niet op de gesaboteerde, ter plaatse herstelbare parkeermeters.

"Elke vernieling is er altijd eentje te veel, vooral in termen van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid", zegt Sara Jasmes, woordvoerster van parking.brussels.

Verschillende motieven

De ene kapotte parkeermeter is de andere niet. In de Dupontstraat in Schaarbeek werd, wellicht afgelopen zondag, een parkeerautomaat volledig vernield. De schade doet denken aan de stoerdoenerij van oudejaarsnacht, waarbij de toestellen met vuurwerk volledig tot ontploffing gebracht werden. Die techniek zag parking.brussels voor het eerst opduiken midden december 2023, eveneens in Schaarbeek.

De parkeermeter wordt in die gevallen geviseerd als symbool van autoriteit, zo vermoedt de politie. Buurtbewoners in Schaarbeek leggen ook de link met de onvrede rond Good Move, het mobiliteitsplan van het Brussels Gewest.

Ook in de wijk aan de begraafplaats van Elsene werden toestellen enkele dagen geleden onklaar gemaakt, maar niet via vuurwerkvandalisme. De bankkaartgleuven werden op allerhande manieren geblokkeerd, terwijl de automaten zelf overeind bleven. Daar gaat het dus eerder om sabotage dan vernieling.

Het motief is duidelijk door de affiches die aan de automaten geplakt worden: ""Nee, aan de afpersing door de parkeermeters! Winkels sterven!", staat te lezen. De handelaars in de wijk zeggen niets te maken te hebben met de sabotage, maar zijn er niet rouwig om. De parkeerkosten jagen de klanten weg, bevestigen ze bij BX1.

20240113 Vernielde parkeermeter

| De vernielde parkeermeter in de Dupontstraat, Schaarbeek

Boetes

Hoeveel de vervanging van een parkeermeter kost, wil parking.brussels niet kwijt. De kosten voor vervanging of reparatie zijn inbegrepen in het leasecontract dat de parkingbeheerder heeft afgesloten met de leveranciers van die automaten. "Voorlopig is het niet mogelijk om een bedrag te noemen: de schade moet per automaat bepaald worden. Hetzelfde voor de duur van de reparaties", zegt Jasmes. De wachttijd hangt onder meer af van de beschikbare stock bij de leverancier.

In gerechtelijke kringen is te horen dat defecte parkeermeters tot onnodige verkeersboetes leiden. Als een parkeermeter defect is, moet de bestuurder terugvallen op de blauwe parkeerschijf. Vanaf dat ogenblik kan je twee uur gratis parkeren. "Niet iedereen kent die regels, met boetes tot gevolg. Die spijzen de kas van de gemeenten", klinkt het.

Herbekijk: vernielde parkeermeters in Schaarbeek na Nieuwjaarsnacht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni