De ramadan is zondag afgelopen, maar de solidariteit gaat door

© JP / BRUZZ
| Coeur Ouvert in de Hoogstraat.

Duizenden voedselpakketten worden tijdens de ramadan uitgedeeld aan hulpbehoevenden. De extra solidariteit is welkom in tijden waarin het voor sommigen moeilijker is om rond te komen. De Molenbeekse twintigers achter het distributiecentrum 'Coeur Ouvert' zetten hun activiteiten daarom ook na de ramadan voort.

In precoronadagen kon je er hartige en zoete crêpes eten, of een koffie drinken. Dat verraadt ook de blauwe gevel en de roze letters 'Candy Cream's'. Maar sinds 11 mei is dit pand in de Hoogstraat een distributiecentrum voor voedselpakketten, gerund door jongeren uit Molenbeek.

Binnen staan honderden plastic witte zakjes te wachten tot ze worden opgehaald. Ze zijn gevuld met een stuk fruit, een paar pakjes drinken, een flesje water, een sandwich, snacks, dadels en een avondmaaltijd.

Ishak Bousiahl is één van de initiatiefnemers van het project dat 'Coeur Ouvert' is gedoopt. Hij wilde zich in crisistijd graag nuttig maken. In Molenbeek kende hij al verschillende plekken waar voedselpakketten werden uitgedeeld. Omdat de Marollen dichtbevolkt zijn en een relatief arme bevolking hebben, dacht hij dat het concept ook daar wel kon werken.

Marwan Bensaihi (links) en Ishak Bousiali (rechts)
© JP / BRUZZ
| Twee van de drie initiatiefnemers: Marwan Bensaihi (links) en Ishak Bousiali (rechts).

Normaal crêperie, nu distributiecentrum

Toen hij het idee eenmaal voor ogen had en ook mede-organisatoren Marwan Bensai en Ilias Zaroual bereid vond, was het snel geregeld. In de crêperie van zijn broer, op de Hoogstraat, zouden ze elke dag voedselpakketten uitdelen tijdens de maand van de ramadan.

Ishak werkt in het dagelijks leven bij een installateur van verwarmingen en zijn companen Marwan Bensai en Ilias Zaroual respectievelijk als opvoeder en in de keuken. Ze hadden dus nog wel wat extra tijd over om in het project te steken. Daarnaast krijgen ze hulp van heel wat vrijwilligers, vooral twintigers, uit Molenbeek.

Tot 1000 pakketten per dag

"Al vanaf de eerste dag kwamen de mensen ons giften geven. Het werkt, het draait," zegt Ishak. Coeur Ouvert begon met 60 tot 100 voedselpakketten per dag. Inmiddels zitten ze op 800 tot 1000 per dag. Veel mensen komen hun pakket zelf ophalen.

Maar daarnaast zijn er ook heel wat chauffeurs die de pakketjes in heel Brussel verspreiden. In de Stalingradlaan, het Centraal Station, het Klein Kasteeltje en het Maximiliaanpark. "Overal waar we aankomen horen we 'ils sont là, ils sont là," zegt Marwan. De glimlach van de mensen, daar doet ook Ishak het voor.

Heel wat mensen die een voedselpakket komen ophalen, zijn dakloos. "Ik kon er 's nachts niet van slapen," zegt Marwan. "We geven de mensen elke nacht een warme maaltijd, en beginnen ze te herkennen. We willen er echt voor ze zijn," vult Ishak aan.

Het trio besluit dan ook om ook na de ramadan de activeiten voort te zetten. De voedseldistributie dagelijks verderzetten, is geen optie. Dat valt te moelijk te combineren met hun werk. Bovendien heropent de crêperie hoogstwaarschijnlijk op 8 juni. Ze beslissen daarom om tijdens de week voedsel in te zamelen, om vervolgens in het weekend te verdelen vanuit de crêperie.

Vijfhonderd zakjes snoep liggen al klaar voor zondag.
© JP / BRUZZ
| Vijfhonderd zakjes snoep liggen al klaar voor zondag.

Vijfhonderd zakjes snoep

"We zijn begonnen tijdens de ramadan, maar ook buiten die periode leven we mee met arme mensen," zegt Ishak. "We willen altijd graag helpen, maar tijdens deze maand staat het helpen nog meer centraal." Marwan vult aan. "Het is een maand om aan de armen te denken. Dépenser le minimum, et nourrir le maximum," zegt hij. Precies wat ze doen bij Coeur Ouvert. Met weinig geld, en zonder subsidies, toch honderden monden voeden.

Vrijdagavond meldt het Executief van de Moslims van België dat 'Aïd Al Fitr' ofwel het einde van de ramadanmaand, op zondag valt. "De meesten gaan niet veel kunnen doen op die avond, behalve binnen blijven, bij de familie," zegt Ishak. "Maar wij komen hier voedselpakketten uitdelen." Vijfhonderd zakjes met snoep liggen al klaar voor kinderen die ze nodig hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?