De staatshervorming en ik (2): Woonbeleid

Danny Vileyn, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
16/05/2013
Belastingverminderingen of kredieten voor de eigen woningen, de zogenaamd hypothecaire aftrek, en de belastingvermindering of kredieten voor de beveiliging tegen diefstal of brand van een woning, gaan naar de gewesten. Eigenaars en kandidaat-eigenaars hebben redenen om zich zorgen te maken: de Vlaamse Woonraad is geen voorstander van het verderzetten van het huidige systeem.

Nochtans: de hypothecaire aftrek heeft ervoor gezorgd dat 70 procent van de Belgen een eigen woning heeft. Een eigen woning is voor ouderen een verzekering tegen armoede. In het Brussels Gewest is maar 40 procent eigenaar. De Nationale Confederatie van de Bouw maakt zich zorgen dat de woonbonus eerder naar renovatie zou gaan dan naar nieuwbouw.

"In Brussel ligt er nog niets op de regeringstafel," zegt Brussels parlementslid en notaris Olivier de Clippele (MR) die voorstander is van het behoud van het huidige systeem. Maar na het negatief advies van de Vlaamse Woonraad maakt de Clippele zich geen illusies. "Ik ga me met hand en tand verzetten tegen het afkalven van de woonbonus," zegt de Clippele, "maar als het integrale bedrag gebruikt wordt voor woontoelages - zoals de huurtoelage - dan is dat bespreekbaar. Huurtoelages zijn tenslotte drie keer goedkoper dan de bouw van sociale woningen."
Maar een veralgemeende huurtoelage komt er volgens de Clippele niet: "De socialisten zijn tegen." Conclusie: hou alles bij het oude.

WANNEER? 1 januari 2015

De federale regering legt momenteel de laatste hand aan de teksten die de bevoegdheidsoverdracht naar de deelstaten regelen. Voor de zomer zouden die in het parlement moeten zijn ingediend, zodat ze in 2014 en 2015 werkelijkheid worden. Voor sommige partijen gaat het om kruimels die niets wezenlijks veranderen aan de Belgische staatsstructuur. Kan zijn, maar de impact op het beleid en de veranderingen op het terrein zijn zeker niet onbeduidend. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van vele Brusselaars. Wij belichten de vier belangrijkste transfers van de zesde staatshervorming en bekijken samen met specialisten hoe ingrijpend die het leven van de Brusselaar kunnen veranderen.

De zesde staatshervorming

Brussel Deze Week bekijkt het effect van de zesde staatshervorming op het leven van de Brusselaar. Een aantal grote bevoegdheden gaat immers naar de deelstaten. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van veel mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, De zesde staatshervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni