De staatshervorming en ik (3): Gezondheid

Danny Vileyn, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
16/05/2013
WAT? De gemeenschappen krijgen er heel wat bevoegdheden bij op vlak van gezondheid en bejaardenbeleid, voor in totaal 4 miljard euro. Rusthuizenbeleid, investeringen in ziekenhuizen, de organisatie van de eerstelijnsgezondheidszorg, de hulpmiddelen voor mensen met een handicap, etc. komen in handen van de gemeenschappen. De bedoeling is om voor meer homogene bevoegdheden te zorgen. In Vlaanderen en Wallonië klopt dat, maar in Brussel zorgt dat juist voor een warboel, omdat hier zowel Vlaamse en Franse Gemeenschap als Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd zijn.

WAT ZEGGEN DE EXPERTS? Niemand kan op dit moment zeggen wat de impact zal zijn van deze bevoegdheidsoverdracht. Er wordt zelfs nog onderhandeld over wie welke bevoegdheid zal krijgen in Brussel en welk bedrag daar tegenover staat. "Het Vlinderakkoord is hierover onduidelijk," zegt Caroline Verlinde van het Huis voor Gezondheid. Een voorbeeld: het Impulsenfonds dat startende huisartsen ondersteunt. Komt het de GGC toe om dat geld te verdelen, of de Vlaamse en Franse Gemeenschap? Een heikele discussie.

Voor Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A) maakt dat uiteindelijk niet zoveel uit. "Er is vooral nood aan coördinatie. Die taak is weggelegd voor de GGC. Die moet de regierol opnemen. De GGC ligt vandaag echter op apegapen! Natuurlijk is het niet eenvoudig in Brussel, maar laten we de nieuwe bevoegdheidsoverdracht vooral als een kans zien om, vanuit de GGC, een vernieuwend zorgsysteem uit te bouwen op maat van de stad. Brussel heeft binnenkort die macht, laten we ze dan ook gebruiken."

WANNEER? 1 januari 2015

De federale regering legt momenteel de laatste hand aan de teksten die de bevoegdheidsoverdracht naar de deelstaten regelen. Voor de zomer zouden die in het parlement moeten zijn ingediend, zodat ze in 2014 en 2015 werkelijkheid worden. Voor sommige partijen gaat het om kruimels die niets wezenlijks veranderen aan de Belgische staatsstructuur. Kan zijn, maar de impact op het beleid en de veranderingen op het terrein zijn zeker niet onbeduidend. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van vele Brusselaars. Wij belichten de vier belangrijkste transfers van de zesde staatshervorming en bekijken samen met specialisten hoe ingrijpend die het leven van de Brusselaar kunnen veranderen.

De zesde staatshervorming

Brussel Deze Week bekijkt het effect van de zesde staatshervorming op het leven van de Brusselaar. Een aantal grote bevoegdheden gaat immers naar de deelstaten. Kinderbijslag, controle op de werkloosheid, ligdagprijs in het ziekenhuis of hypothecaire aftrek, het zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het leven van veel mensen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, De zesde staatshervorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni