De vijf hoeken van de wereld: Montgomery in Brussel

Michaël Bellon
15/12/2011
Bernard ‘Monty’ Montgomery (1887-1976) is de Britse maarschalk die tijdens de Tweede Wereldoorlog naam maakte als een van de geallieerde legerleiders die de militaire macht van de nazi’s wist te breken. Hij gaf zijn naam aan een van Brussels drukste pleinen.

Montgomery was al een veteraan van de Eerste Wereldoorlog, die hem ook naar België had gebracht. Vlak over de Franse grens raakte hij toen zwaar gewond.

De Tweede Wereldoorlog verliep aanvankelijk ook niet van een leien dakje. Montgomery moest zich tijdens de Achttiendaagse veldtocht in eerste instantie mee gewonnen geven en met de Britse en Franse troepen uit Duinkerken geëvacueerd worden. In 1942 was hij veldcommandant van het Britse Achtste Leger in Noord-Afrika toen hij tot generaal werd benoemd na de beroemde slag om El Alamein (Egypte, red.), die het einde van de Duitse invloed in Afrika betekende en mee het keren van de krijgskansen inluidde.

Op 6 juni 1944 neemt Montgomery de leiding over de landing van de geallieerde troepen op de stranden van Normandië. Daarna krijgt Montgomery, op dat moment door Winston Churchill gepromoveerd tot maarschalk, de leiding over de 21ste Legergroep van Britten en Canadezen die België bevrijden. Op 1 september 1944 steken de troepen de grens met België over. Het Tweede Britse Leger, onderdeel van de 21ste Legergroep, bevrijdt Brussel op zondagmiddag 3 september.

Pantsertroepen
De pantsertroepen rijden dan Brussel binnen langs de Tervurenlaan. De Duitsers staken vlak daarvoor nog het Justitiepaleis in brand om zoveel mogelijk bezwarende documenten te vernietigen, waardoor de koepel instortte. Op 7 september ontving burgemeester Vande Meulebroeck Montgomery op het stadhuis.

Het Montgomeryplein in Sint-Pieters-Woluwe en het standbeeld van de maarschalk dat er staat, herdenken de Britse veldheer.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni