De Wakosta?!-budgetbeurs leert Brusselse jongeren omgaan met geld

AD
© BRUZZ
21/11/2022
Updated: 21/11/2022 15.30u

De Wakosta?!-budgetbeurs is voor het eerst in Brussel aanbeland. Tot vrijdag 2 december kunnen jongeren van het vijfde en zesde middelbaar in Muntpunt terecht om kennis te maken met het leven op eigen benen, en de financiële keuzes die daarmee gepaard gaan.

Boodschappen doen, de huur betalen, een brandverzekering afsluiten en de maandelijkse kosten voor het ziekenfonds betalen.. De Wakosta?!-budgetbeurs moet jongeren voorbereiden op een zelfstandig leven en de financiële gevolgen die met hun keuzes gepaard gaan.

Tijdens de beurs doorlopen de leerlingen een ‘ervaringsparcours’ waarin vijf thema’s aan bod komen: ‘Op eigen benen, wat nu?’, ‘Wonen & energie’, ‘Dagelijkse kost’, ‘Media’ en ‘Vrije tijd’. De leerlingen kruipen in de huid van een personage en krijgen een ‘loon’ toegewezen waarmee ze zelf aan de slag moeten. Per thema kunnen ze zelf beslissen hoeveel ze willen spenderen aan bepaalde items.

De leerlingen kunnen de Wakosta?!-app ook op hun eigen smartphone installeren om overzicht te bewaren over hun budget. De app is gratis en je hebt er geen persoonlijk account of (na installatie) internetverbinding voor nodig.

BIZ Brussel

De budgetbeurs is een initiatief van BudgetInZicht Brussel (BIZ Brussel), een overheidsorganisatie die de budget- en schuldenproblemen in de Brusselse regio moet terugdringen. Volgens BIZ krijgt een groeiende groep jongvolwassenen te maken met financiële moeilijkheden.

Ook Muntpunt, de bibliotheek waarin de budgetbeurs wordt verwelkomd, beseft maar al te goed dat het leven in Brussel steeds duurder wordt. In oktober bleek uit cijfers van Statbel dat een vijfde van de Brusselse kinderen in schaarste leeft.

Het Netwerk tegen Armoede trok onlangs aan de alarmbel over de “ongekende verarming van de bevolking”: in Brussel loopt meer dan één op de drie mensen het risico in armoede te vervallen. Dat cijfer zou binnenkort kunnen stijgen tot een op de twee, waarschuwen experts uit het veld van de armoedebestrijding.

Daarom heeft Muntpunt ‘Brussel binnen Budget’ op poten gezet: een initiatief van Muntpunt dat Brusselaars moet helpen om hun leven meer betaalbaar te maken. De bibliotheek organiseert verschillende activiteiten, infosessies en beurzen over betaalbaar leven in de stad. Er werd zelfs een Brusselse budgetgids opgesteld die je gratis kan oppikken in de bibliotheek, vol met tips en voordelen.

De beurs is gratis en wordt maandag om 14 uur feestelijk geopend in Muntpunt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni