| (archiefbeeld)

Een vijfde van de Brusselse kinderen leeft in schaarste

© Belga
14/10/2022

12,8 procent van de Belgische kinderen is 'materieel gedepriveerd'. Dat kan betekenen dat ze geen stevige schoenen hebben, onvoldoende gezond te eten krijgen of niet op vakantie kunnen gaan. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel vrijdag op basis van de SILC-enquête van 2021. De regionale verschillen zijn sterk uitgesproken: in Brussel leeft tot 21 procent van de kinderen in schaarste.

De Europese SILC-enquête brengt zowel op Belgisch als op Europees niveau armoede en sociale uitsluiting in kaart. Kinderspecifieke materiële deprivatie gaat over de onmogelijkheid van gezinnen om - wegens financiële redenen - onder meer jaarlijks een week op vakantie te gaan, beschadigde of versleten meubels te vervangen, nieuwe kleren te kopen, rekeningen op tijd te betalen en zich een eigen wagen te veroorloven.

De situatie is het meest precair bij kinderen die wonen in een huishouden dat huurt (33,6 procent) of waar slechts één ouder aanwezig is (28,6 procent). Voor kinderen wier ouders laagopgeleid zijn (36,4 procent) en kinderen waarvan minstens één ouder niet in de EU is geboren (32,9 procent) vormt materiële deprivatie eveneens een groter risico. Ook de regionale verschillen zijn sterk uitgesproken: in Brussel gaat het over 21 procent van de kinderen, in Wallonië over 17,3 procent en in Vlaanderen over 8,5 procent van de kinderen.

De grootste moeilijkheden zijn één week per jaar op vakantie gaan, nieuwe kledij kopen en op regelmatige basis deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten - wat voor respectievelijk 17,5 procent, 8,9 procent en 5,6 procent van de Belgische kinderen financieel onhaalbaar is

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , armoede , deprivatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni