De Witte: 'Hongerstaking gevolg van regularisatiecampagnes'

© brusselnieuws.be
31/03/2012
De regularisatiecampagnes van de voorbije jaren waren wellicht een vergissing. Dat zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Racismebestrijding. Hij ziet een verband met de hongerstaking op de VUB.

Jozef De Witte kreeg de voorbije maanden wel eens kritiek uit rechtse hoek maar in een interview met De Standaard klinkt hij opvallend streng. "Iedereen heeft het recht om in hongerstaking te gaan maar ik vind het niet correct om zo een verblijfsvergunning af te dwingen. Dan is het een vorm van chantage," zegt hij. "Stel u voor dat ik eerst een huis zet en dan in hongerstaking ga om een bouwvergunning af te dwingen. Zo werkt onze rechtsstaat niet."

Volgens De Witte liggen de regularisatiecampagnes voor mensen zonder papieren aan de basis van de extreme acties die sommigen ondernemen om aan papieren te geraken, zoals hongerstakingen. Vluchtelingen en gelukzoekers geloven daardoor dat ze uiteindelijk papieren zullen krijgen als ze maar lang genoeg proberen.

"De regularisatiecampagnes die we de voorbije jaren hebben gekend, waren wellicht een vergissing," aldus de CGKR-directeur. "Als mensen weten dat ze uiteindelijk toch papieren krijgen als ze maar lang genoeg volhouden, dan duiken ze onder. Dan proberen ze op alle mogelijke manieren tijd te winnen. En dan zijn hongerstakingen de ultieme consequentie. Men oogst vandaag wat men gezaaid heeft. Beter is om meteen te regulariseren als dat om humanitaire redenen nodig is, en niet te wachten op een campagne."

Overheid organiseert illegaliteit
Volgens De Witte heeft het migratiebeleid ook op andere vlakken gefaald. "Tot voor kort kregen mensen die illegaal in ons land zijn vijf dagen om het grondgebied te verlaten. Ik daag u uit om binnen de vijf dagen alles rond te krijgen om te vertrekken. U moet uw laatste loon te pakken krijgen, uw spullen inpakken, een bestemming kiezen, een reis boeken… Wie beseft dat hij dat op vijf dagen niet gedaan krijgt, heeft maar één keuze: onzichtbaar worden. Met dat beleid hebben we de illegaliteit georganiseerd. Die termijn wordt nu verlengd tot dertig dagen."

In een gebouw van de Vrije Universiteit Brussel zijn 23 mannen ondertussen al 77 dagen in hongerstaking. Een van hen heeft zijn lippen laten dichtnaaien. Omdat ze voldoende thee, water en suikerwater drinken, zouden ze voorlopig niet meteen in levensgevaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni