Rector VUB: 'Hongerstakers naar ziekenhuis bij levensgevaar'

© brusselnieuws.be
29/03/2012
Rector De Knop heeft zelf een arts aangesteld die de hongerstakers aan de VUB naar het ziekenhuis moet sturen bij levensgevaar. Artsen van de Dienst Vreemdelingenzaken concludeerden woensdag dat er geen onmiddellijk levensgevaar dreigde. Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) reageert ondertussen scherp op de actie.

VUB-rector De Knop reageerde eerder al erg bezorgd en heeft nu zelf ook een arts aangesteld. "Sinds vorige week volgt professor Dirk Devroey hun
gezondheidssituatie op. Als er levensgevaar dreigt, gaan de hongerstakers naar het ziekenhuis," zegt hij.

Controleartsen onderzochten woensdag de hongerstakers die aan hun 76ste dag toe zijn. Zij stelden vast dat de hongerstakers er niet zo erg aan toe zijn als gedacht werd. Ook de jongeman die zijn mond eerder liet dichtnaaien is niet onmiddellijk in levensgevaar, luidt het. Woensdag trokken de artsen, die de hongerstakers begeleiden, nog aan de alarmbel over de lichamelijke toestand van de sans-papiers.

Volgens directeur-generaal Freddy Roosemont hebben de meeste van de hongerstakers ook nooit een aanvraag tot regularisatie ingediend. De woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block zegt dat een aantal van hen dat pas deden toen ze al een week in hongerstaking waren.

"Ik denk dat ze heel goed wisten dat ze voor die regularisatie niet in aanmerking kwamen," zegt Roosement aan FM Brussel. "Op deze manier hebben ze dan getracht de deur open te breken vooraleer er effectief juridische stappen genomen werden. Wat wij hen proberen te doen begrijpen, is dat een dergelijke actie absoluut geen zin heeft."

Ook staatssecretaris De Block reageert scherp op de actie. "Zij eisen meer rechten dan andere mensen. In een democratie heeft iedereen gelijke rechten. Zomaar een hongerstaking beginnen, is een drukkingsmiddel waaraan wij niet toegeven," luidt het vandaag in Het Laatste Nieuws.

Ook de Gentse filosoof Etienne Vermeersch vindt de actie niet kunnen, zegt hij aan Radio 1. Hij heeft er bedenkingen bij dat de VUB een gebouw ter beschikking stelt aan de hongerstakers, en vindt dat de begeleidende artsen de hongerstakers naar het ziekenhuis moeten brengen.

Eric Corijn, professor aan de VUB, vindt dan weer dat er opvallend hard gereageerd wordt. Hij merkt op dat in dossiers als bouwovertredingen en fiscale overeenkomsten met bedrijven uitzonderingen wel kunnen, maar "als het gaat om de zwakkeren, kan dat blijkbaar niet".



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni