debaets_facebook

Debaets: 'Nieuwe burgemeester moet komaf durven maken met de tientallen vzw's'

© Belga
09/06/2017

"De totale exit van Yvan Mayeur is logisch en noodzakelijk, maar er is meer nodig om het vertrouwen in de Brusselse politiek te versterken". Dat zegt CD&V-gemeenteraadslid en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets over het ontslag van burgemeester Yvan Mayeur.

Debaets, die in de stad in de oppositie zit, richt zich meteen tot de opvolger van Mayeur: een goede burgemeester moet ook komaf durven maken met de tientallen vzw's die een landingsplaats zijn voor lokale politici van de tweede of derde garnituur.

Kersverse burgemeester Philippe Close is zelf bestuurder of voorzitter van een twintigtal vzw's. De structuur van vzw's en nv's in de stad Brussel verdient volgens Debaets de titel middenveld niet: "Het is een bewust opgetrokken rookgordijn waar democratische controle van de gemeenteraad volledig afwezig is. Waarom moet een vzw van de stad megaconcerten organiseren en concertzalen uitbaten? Waarom werpt een nv van de stad zich op als organisator van financieel aantrekkelijke expo's? Waarom tellen sommige van die raden van bestuur zoveel leden?"

Schoon schip maken in Brussel begint met een serieuze wiedbeurt in de beheersstructuren van de stad, benadrukt de CD&V-politica. "En schoon schip vereist integere en verbindende politici, uit een ander hout gesneden dan de 'burgervaders' die Brussel de voorbije decennia heeft gekend".

Bianca Debaets blijft zeer hard voor Yvan Mayeur. Wat hij gepresteerd heeft, is zelden gezien: "op amper enkele jaren tijd slaagde hij erin om al zijn kiezers kwijt te spelen en zo ongeveer elke Brusselaar en Vlaming tegen zich in het harnas te jagen". Ze haalt zijn aanpak van de voetgangerszone in het stadscentrum aan: "zonder overleg met buurt of handelaars drukte hij zijn visie op nieuw ingerichte centrumlanen door. Legitieme bezwaren en protesten werden arrogant weggehoond.

Resultaat? Er is nog steeds geen ene steen verlegd in de voetgangerszone. Het centrum ligt er onaantrekkelijker bij dan ooit tevoren".

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni