Koningin Mathilde heeft de naar haar genoemde prijs vrijdag uitgereikt aan Debateville, een vereniging die spreekvaardigheidsateliers organiseert voor jongeren. De jongerenjury koos Debateville uit 30 projecten die worden gesteund in het kader van de projectoproep 'Prachtig | Veerkrachtig'.

'Prachtig | Veerkrachtig' is een initiatief van het Koningin Mathildefonds naar aanleiding van de coronacrisis. Doel van het project is om jongeren in staat te stellen om hun onderlinge, duurzame banden te herstellen en hen te helpen om de krachten te benutten die ze tijdens de crisis moesten inzetten om eruit te geraken en het vertrouwen in zichzelf en in de toekomst te herwinnen.

In totaal selecteerde een expertenjury 30 projecten van organisaties die werken met kinderen en jongeren. Elk project ontving een steunbedrag van 4.000 tot 7.000 euro, voor een totaal van bijna 185.000 euro. Het gaat om uiteenlopende projecten zoals het realiseren van een webdocumentaire over de manier waarop jongeren hun dagelijks leven heruitvonden tijdens de coronacrisis, het creëren van kunstwerken, toneelstukken en slam poetry om hun gevoelens te uiten of het realiseren van podcasts met verhalen van jongeren met een handicap over de gevolgen van de lockdown en de maatregelen.

Leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol en van het Athénée Royal Prince Baudouin in Marchin mochten als jongerenjury de winnaar aanduiden. Dat werd dus Debateville, een een Nederlandstalige Brusselse vereniging die spreekvaardigheidsateliers organiseert voor jongeren, om hen te helpen hun stem te laten horen en hun mening te geven over thema's die ze belangrijk vinden. In totaal namen 75 jongeren dit schooljaar deel aan de workshops.

Als winnaar van de Koningin Mathildeprijs krijgt Debateville 10.000 euro extra steun.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni