Deelnemers Carnaval Sauvage 'slachtoffer van politiegeweld'

© Kevin Van den Panhuyzen
| Foto van het Carnaval Sauvage

Het Carnaval Sauvage in Brussel zegt tijdens de tiende editie vorig weekend het slachtoffer te zijn geworden van “niet te rechtvaardigen politiegeweld.” Minstens tien deelnemers zouden gewond zijn geraakt. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zal op de gemeenteraad van maandagavond vragen beantwoorden over het Carnaval.

Op 19 maart eindigde Carnaval Sauvage met een groot vredevuur op Thurn en Taxis. Het carnaval had tot dan toe kunnen plaatsvinden “met een discrete en vreedzame politieaanwezigheid,” aldus de organisatie.

Toch ging het daarna fout. De organisatie zegt dat minstens tien deelnemers gewond raakten door politiegeweld, wat leidde tot meerdere ziekenhuisopnames en arbeidsongeschiktheid. Volgens Carnaval Sauvage gaat het om een gebroken hand, hersenschuddingen, open wonden en brandwonden in het gezicht.

“Dit politiegeweld maakt deel uit van een groter patroon van geweld dat in toenemende mate kwetsbare, raciale en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen treft,” aldus de organisatie. “Vandaag gaat onze solidariteit en onze steun naar alle slachtoffers van deze nodeloze systematische wreedheid.”

Verantwoordelijk

De organisatie wijst naar burgemeester Philippe Close als verantwoordelijke. “Door de opdracht aan de politie te geven om het carnaval op te doeken, draagt meneer Philippe Close de volle verantwoordelijkheid voor de klappen en verwondingen."

Closes woordvoerster Carole Poncin betwist niet dat er incidenten waren, maar wijst op het feit dat er geen toestemming was voor het carnaval en het grote vuur. “Een grote bijeenkomst mag niet zomaar zonder toestemming en een burgemeester moet zorgen voor de openbare orde. Als er geen toestemming wordt gevraagd, kan die ook niet gegeven worden.” De politie liet eerder weten dat ook twee agenten gewond raakten.

De organisatie neemt daar geen genoegen mee: “Nogmaals, er is geen rechtvaardiging voor dit buitensporige geweld.” Bovendien is het de expliciete bedoeling van het carnaval om geen toestemming te vragen aan de instanties en om zo een feest te vormen "dat het volk aan zichzelf geeft."

Burgemeester Philippe Close zal maandagavond de gemeenteraad toespreken en vragen beantwoorden in verband met incidenten die hebben plaatsgevonden, aldus zijn woordvoerster Carole Poncin nog.

Zaterdag 19 maart vond in de Marollen voor de tiende keer het Carnaval Sauvage plaats. Traditiegetrouw verkleedden de deelnemers zich met zelfgemaakte kostuums, die vaak uit gerecycleerde materialen bestaan. Zo'n 1.800 mensen namen deel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?