Meerdere gewonden na ontspoord Carnaval Sauvage

Carnaval Sauvage
© Kevin Van den Panhuyzen
| Carnaval Sauvage is sinds tien jaar de eigenzinnige carnavalsviering die start op het Vossenplein.
© Kevin Van den Panhuyzen
| Carnaval Sauvage is sinds tien jaar de eigenzinnige carnavalsviering die start op het Vossenplein.

Tegen het einde van de tiende editie van 'Carnaval Sauvage' verzamelden de aanwezigen op Thurn en Taxis om een groot kampvuur te bouwen, maar daarbij greep de politie in om de openbare orde te bewaren. De deelnemers aan het feest spreken van onevenredig geweld. Er raakten ook twee agenten gewond.

"Met mijn vrienden bevonden we ons aan de achterkant van de menigte. De politie omsingelde ons, ze stonden achter ons en rechts van ons. De politie begon te slaan met schilden en wapenstokken, ik kreeg zelf een klap in de rug," zegt Louis aan BX1.

Van zijn vrienden kregen er drie klappen op het hoofd, zegt hij. "Een vriendin had meerdere hechtingen op haar hoofd. Een ander moest ook naar het ziekenhuis en heeft een aantal dagen vrij van zijn werk. En een derde vriend had zijn hand gebroken. Hij zit nu in het gips," meldt hij nog. De vier vrienden zullen een klacht indienen, bericht BX1.

Voorlopig heeft noch de politie noch het controleorgaan Comité P klachten ontvangen die met het incident te maken hebben. Al kan het zijn dat klachten één of meerdere dagen later nog worden ingediend, zegt woordvoerster Nancy Van Barel.

Ook agenten gewond

Ter herinnering: zondag werd de tiende editie van Carnaval Sauvage gevierd. De eigenzinnige carnavalsviering, die niet aangevraagd was bij de politie, trok van het Vossenplein in de Marollen via het skatepark aan Les Brigittines en de Congreskolom naar Thurn en Taxis. Daar wilden de aanwezigen een groot vuur bouwen om de verkleedkleren te verbranden.

Rond half elf heeft de politie het feest stilgelegd met waterkanon en traangas. Politiewoordvoerster Ilse Van de keere laat weten dat die middelen niet zomaar werden ingezet. Eerder was met projectielen naar de politie gegooid, waarbij twee agenten gewond zijn geraakt. Er was geen toelating voor het vuur, noch voor de optocht die hier en daar het verkeer belemmerde.

De communicatie met de politie verliep moeizaam, omdat er niemand was die zich opwierp als organisator of aanspreekpunt. De politie zou verschillende keren hebben omgeroepen dat het terrein moest worden verlaten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?