Definitief: Mini-Europa blijft dan toch in Brussel

© PhotoNews
| Mini-Europa in 2009, waar de Parijse Sacré Coeur en het Atomium naast elkaar staan.
Updated: 06-01-2021 - 17:31

Het is definitief: miniatuurpark Mini-Europa blijft dan toch in Brussel. CEO Thierry Meeùs dreigde al langer met een vertrek uit Brussel, maar er is nu toch een akkoord gevonden met de Stad Brussel en het consortium achter Neo. Mini-Europa zal ook worden opgenomen in het toekomstige Neo. "Dit verzekert niet alleen het voortbestaan van Mini-Europa binnen het Brusselse erfgoed, het belichaamt ook de ambitie van Mini-Europa een toonaangevende attractie binnen Brussel te zijn", aldus Meeùs.

In september kondigde de CEO van Mini-Europa aan dat het miniatuurpark eind 2020 zou sluiten. De huurovereenkomst met de Stad Brussel was afgelopen en de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst verliepen moeizaam. CEO Thierry Meeùs haalde zelfs een sloopvergunning binnen, maar gisteren bleek het park nog niet definitief gesloten te zijn. "De onderhandelingen lopen nog", klonk het toen.

Intussen is er ook een akkoord bereikt, zo wordt bevestigd aan onze redactie. Mini-Europa, de Stad Brussel en het consortium achter Neo, het nieuwe winkelcentrum en de bijhorende nieuwe wijk Europea aan de Heizel, hebben een overeenkomst bereikt om de uitbating te verlengen tot de komst van Neo. Ook de opname van Mini-Europa in Neo zelf wordt gegarandeerd.

CEO van Mini-Europa Thierry Meeùs reageert opgelucht. "We waren onze verhuis al aan het voorbereiden. Er was jarenlang onduidelijkheid over ons voortbestaan, sinds 2005 al. Eindelijk gaan we weer een serene periode in."

Onderhandelingen

De verhoogde huurprijs die de Stad Brussel vroeg voor een nieuwe vergunning bleek een struikelblok te zijn tijdens de onderhandelingen met Mini-Europa. Om een nieuwe exploitatievergunning te krijgen, vroeg de Stad Brussel 100.000 euro meer dan de 250.000 euro die Mini-Europa per jaar betaalde voor het terrein op de Heizelvlakte. Daarover hebben beide partijen dus een compromis bereikt. De nieuwe huurprijs zou ergens tussen 250.000 en 350.000 euro liggen.

Hoe de onderhandelingen uiteindelijk toch tot een akkoord hebben geleid, is niet helemaal duidelijk. Wel hebben de werknemers van Mini-Europa een rol gespeeld in de opstart van nieuwe onderhandelingen met de Stad Brussel.

Heropening op 29 maart

"De overeenkomst bevestigt niet alleen het voortbestaan van Mini-Europa binnen het Brusselse erfgoed, het belichaamt ook de ambitie van Mini-Europa een toonaangevende attractie binnen Brussel te zijn, met nog meer amusement, meer interactiviteit, meer cultuur en meer Europa", reageert Meeùs.

"Hoewel sommige aspecten al op korte termijn worden ontwikkeld, zal de komst van Neo het mogelijk maken de volledige infrastructuur te moderniseren." Zo komt er op termijn een nieuw paviljoen van de hand van architect Jean-Paul Viguier, die ook de plannen van Neo tekent, en worden andere zones van het park verder ontwikkeld. In totaal zal Mini-Europa zes miljoen euro investeren in de verdere ontwikkeling van het park. Het nieuwe paviljoen, dat pas gebouwd wordt wanneer ook Neo er staat, wordt deels door het consortium achter Neo gefinancierd. Op maandag 29 maart heropent Mini-Europa in principe de deuren.

Mini-Europa krijgt op de Heizelsite ook gezelschap van nieuwe pretparken die in de plannen van Neo staan ingeschreven. Zo komt er een thematisch pretpark 'Spirouland', helemaal op basis van de stripfiguur Spirou of Robbedoes. Dat park zal overdekt zijn en zo'n 15.000 vierkante meter beslaan. Daarnaast zal er ook een wetenschappelijk themapark worden ingericht. 'La cité des enfants' is een partnerschap met het Parijse park 'La cité des sciences et de l'industrie'. Het park zal ook overdekt zijn en 5000 vierkante meter groot zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?