De sociale crisis bij supermarktketen Delhaize heeft ook gevolgen voor de voedselbedeling. Voedselbanken ontvangen vooral minder verse voedingsoverschotten. “We blijven iedereen helpen, maar de manden die we uitdelen zijn minder gevuld.”
Delhaize-crisis laat zich voelen bij voedselbanken: ‘Minder gevulde manden'
Lees ook: Colruyt Group zet verder in op stadsformules in Brussel met nieuwe vestiging in Louizalaan
Al drie weken legt het personeel van de Delhaize-winkels het werk neer. Daardoor zijn de meeste winkels in Brussel al een tijdlang dicht. Aanvankelijk betekende dat goed nieuws voor de voedselbanken. Zij kregen de verse niet-verkochte producten die nog in de rekken lagen op de eerste stakingsdag, waardoor de voedselpakketten aan het begin van de stakingsgolf diverser waren.
“Maar nu de winkels al een hele tijd dicht zijn, ontvangen we net minder in plaats van meer overschotten,” zegt Luc Rogge, voorzitter van de voedselbank voor Brussel en Brabant. “De directies van de winkels die dicht blijven zijn ook niet gek. Zij bevoorraden hun winkels niet meer.”
Het gevolg is dat de voedselbanken vooral minder verse voedingsmiddelen ontvangen, ook uit andere winkelketens waarmee ze samenwerken. “Als klanten niet meer naar de Delhaize in de buurt kunnen, gaan ze naar de concurrentie. Die ontvangt meer klanten en zal zich wel meer bevoorraden, maar het is onvoldoende, waardoor we ook daar minder overschotten krijgen.”
Kleinere voedselpakketten
Een gelijkaardig signaal weerklinkt ook bij de Sint-Vincentiusvereniging, die in heel het land aan voedselbedeling doet. In Brussel is de vereniging actief in Schaarbeek. “Wij blijven iedereen helpen, maar de manden die we uitdelen zijn minder gevuld,” zegt Schaarbeeks centrumverantwoordelijke Cedric Droyer. “Er komt minder binnen, maar we verdelen het onder minstens evenveel mensen.”
Want de rij hulpbehoevende mensen is de voorbije maanden niet minder lang geworden. Een oplossing heeft Droyer niet meteen. “Het probleem ligt niet alleen bij Delhaize. Ook bij winkels als Colruyt zien we dat er minder voedsel wordt geschonken en het ziet er niet meteen naar uit dat het binnenkort zal verbeteren.”
Door de schaarste zijn de voedselpakketten van de Sint-Vincentiusvereniging kleiner geworden, maar de voedselbank van Brussel en Brabant nuanceert de impact van de crisis bij Delhaize wel. “Een deel van de voedselhulp komt van een Europees fonds. In Brussel gaat het zelfs om veertig procent van de volumes die we uitdelen,” zegt Rogge. “Via die steun ontvangen we twintig basisproducten als rijst, melk, spaghetti, maar ook bijvoorbeeld sperziebonen en wortelen in conserven.” Daardoor blijven mensen die hulp krijgen via de voedselbank wel nog groenten ontvangen. “Daarnaast krijgen we ook droge voeding van producenten Nestlé. Daardoor maakt het minder uit wat er allemaal in de retail gebeurt.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , voedselbank , Delhaize , Sint-Vincentiusvereniging , Luc Rogge , cedric Droyer , Colruyt