Sluikstorting 3 BRUZZ ACTUA 1660
© Saskia Vanderstichele

Dertigtal boetes per dag voor sluikstorten

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
02/05/2019

In Brussel worden er gemiddeld zo'n dertig boetes per dag voor sluikstorten uitgedeeld. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij de bevoegde schepenen. Sint-Gillis spant de kroon met 29 boetes per 1.000 inwoners, Etterbeek bengelt onderaan het lijstje.

Negentien gemeenten én een gewest betekent ook twintig manieren om netheidsproblemen aan te pakken. Om een vergelijking te maken, vroegen wij verschillende cijfers op bij de bevoegde gemeentelijke diensten. Daaruit blijkt onder andere dat het aantal boetes voor sluikstorten, gezien de omvang van het probleem in Brussel, eerder aan de lage kant ligt.

In de meeste gemeenten werden in 2018 nog geen tien boetes per duizend inwoners uitgeschreven. Enkel in Vorst, Schaarbeek en Sint-Gillis schreven de diensten meer dan vijftien boetes per jaar per duizend inwoners uit. Ondanks die hogere cijfers, blijft sluikstorten wel nog een hardnekkig probleem in de gemeenten.

“Jammer genoeg stellen we vast dat veel mensen nog altijd hun afval ergens in de gemeente dumpen. Dat ligt misschien ook aan het feit dat veel mensen hier passeren, bijvoorbeeld via het Zuid­station,” zegt Yasmina Nekhoul (PS), schepen van Netheid in Sint-Gillis.

In Schaarbeek is het aantal boetes tussen 2017 en 2018 meer dan verdubbeld (van 689 naar 2.345). “In 2018 is het bevoegde team uitgebreid van drie naar acht manschappen. We hebben de indruk dat het probleem momenteel niet verergert. De uitdaging is wel dat sluikstorten vaak in het donker en anoniem gebeurt. Als we een actie houden rond hondenpoep, hebben hondeneigenaars het daar onder elkaar over. Dat contact is er bij sluikstorters niet,” horen we bij het kabinet van Schaarbeeks schepen van netheid Deborah Lorenzino (Défi).


Betalingstermijn

In Etterbeek werden er in 2018 slechts zeventien boetes uitgedeeld, tegenover 72 in 2017. De communicatiedienst van de gemeente laat weten dat die daling te wijten is aan een nieuwe procedure, die meer administratieve lasten met zich meebracht. “Maar intussen ligt het aantal boetes opnieuw op een normaal niveau. Zo werden er tijdens de eerste drie maanden van het jaar 24 boetes uitgeschreven,” klinkt het.

Ook in Ganshoren werden er vorig jaar nog geen drie boetes per duizend inwoners uitgeschreven. “Dat komt omdat sluikstorten vooral een probleem is op de gewest­wegen, zoals de Keizer Karellaan en de Jacques Sermonlaan,” verklaart bevoegd schepen Stéphane Obeid (MR). “Op die wegen schrijven wij dus geen boetes uit, maar wel het Gewest.”

Net Brussel behandelde vorig jaar 4.848 dossiers in het kader van administratieve boetes voor sluikstorten, meer dan twee keer zoveel als in 2016, toen het er 2.383 waren. “Wij hebben er in 2015 twee collega’s bijgekregen, dat effect is meteen zichtbaar in de cijfers,” verklaart Alain Martens, Directeur Opsporing en Verbalisatie bij Net Brussel. “Ook de betalingstermijn is nu gevoelig korter, nu bedraagt die tussen de tien en de twaalf maanden, in 2016 was dat tussen en 24 en de 26 maanden.”

Ook het beleid rond het gebruik van camera’s verschilt van gemeente tot gemeente. Zo wordt er in Schaarbeek, Sint-Joost en Brussel-Stad door middel van camerabeelden gezocht naar overtreders. Etterbeek, Ganshoren en Sint-Lambrechts-Woluwe hebben dan weer plannen om binnenkort camera’s gericht in te zetten tegen sluikstorters. Maar die leveren nog niet overal ook effectief straffen op. Zo werd er in Sint-Joost nog geen enkele boete uitgedeeld op basis van camerabeelden.


De research voor dit stuk werd ook gedaan door Florence Flussie.

Lees ook het hoofdartikel "Een proper Brussel in zes stappen"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Netheid, sluikstorten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni