‘Deze waterellende kon niemand voorzien’

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
25/11/2010
Niet alleen Vlaanderen kampte de afgelopen weken met wateroverlast, ook de Luttrebrugwijk in Vorst werd getroffen. De gemeente heeft wel vaker last om de voeten droog te houden, “maar dit was een geval apart,” zegt schepen Annie Richard (Ecolo). “Er was nu geen sprake van een stortbui, maar van een overstroming van de Zenne. Dat was niet te voorzien.

De afgelopen jaren zijn in Vorst - de gemeente die samen met Elsene en Woluwe het vaakst getroffen wordt door wateroverlast - al heel wat maatregelen genomen om de bewoners van laag-Vorst nieuwe ellende te besparen. Er werd onder andere een stormbekken gebouwd onder de gebouwen van Audi Brussels om het overtollige water bij een stortbui op te vangen. Dat stormbekken is al gedeeltelijk operationeel.

"De hevige regenval van de voorbije weken is van een heel andere orde," zegt schepen Richard. "De riolering in de Luttrebrugwijk gaat rechtstreeks naar het waterzuiveringsstation, maar bij hevige regenval wordt het overtollige water naar de Zenne geloodst. Het probleem was dat de Zenne nu zelf uit haar oevers trad tot over het niveau van de riolen. Het water kon dus niet weg, waardoor het in de kelders in de Luttrebruglaan, Jean Preckherstraat en Sint-Denijsstraat terechtkwam."

"De situatie kan in de toekomst wel vermeden worden," zegt de schepen nog, "door kleppen te plaatsen die het overtollige Zennewater uit de collector moeten weren, en door tegelijk een pomp te plaatsen om de collectoren bij watersnood te ledigen."

Om hevige regenval als de voorbije weken voortaan de baas te kunnen, lanceert de gemeente een actieplan. "Het grootste probleem is dat het waterbeleid heel versnipperd is en er op heel veel verschillende domeinen maatregelen moeten worden genomen. Zo moet op de openbare weg zoveel mogelijk met waterabsorberend materiaal gewerkt worden. Er zijn ook heel veel diensten verantwoordelijk, waardoor de gemeente niet het heft in handen heeft. We willen nu met alle betrokkenen - het Gewest, Vivaqua en Hydrobru - een coherent beleid uitwerken. Maar," zegt Richard er meteen bij, "het actieplan kan natuurlijk alleen werken als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de zwarte piet niet doorschuift."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni