1 september 2021: eerste schooldag in het kleuteronderwijs en lager onderwijs (Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe)
© PhotoNews | 1 september 2021: eerste schooldag in het kleuteronderwijs en lager onderwijs (Institut des Dames de Marie - Ecole du bonheur in Sint-Lambrechts-Woluwe)

Deze zaterdag extra aandacht voor meertaligheid in Brussel

TDN
© BRUZZ
25/09/2021

De tweede Dag van de Meertaligheid zoomt in op scholen en leerlingen. Met lezingen, een debat, een gedichtenwedstrijd en de voorstelling van een gloednieuwe brochure voor meertalig onderwijs in het Brussels Parlement viert de hoofdstad zaterdag opnieuw haar taaldiversiteit.

Een jaar geleden vond in Brussel de allereerste Dag van de Meertaligheid plaats. Bedoeling is om iedereen die met de Brusselse taaldiversiteit begaan is, samen te brengen om plannen en ideeën uit te wisselen. Specifiek voor deze editie krijgt de meertaligheid op school een centrale plek in het debat. De meeste activiteiten gaan zaterdag door in het Brussels Parlement (zie agenda onderaan).

Op Brusselse scholen communiceren leerlingen heel vaak in een andere taal dan diegene die ze thuis spreken. Hoe moet het onderwijs daarmee omgaan? En wat zijn de uitdagingen? In verschillende workshops gaat minister voor Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) op al die vragen in. Hij gaat in debat met onder anderen Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en VUB-rector Caroline Pauwels.

Meertaligheidsbrochure

Zes Brusselse leerkrachten komen in het halfrond bovendien getuigen over hun ervaringen met meertalige leerlingen. Daarnaast zal minister Gatz de brochure 'Meer taal in het onderwijs in Brussel' lanceren. Dat tweetalige boekje zou leerkrachten moeten helpen om met de taaldiversiteit om te gaan. Er zullen 4.000 exemplaren verspreid worden onder alle lagere en middelbare scholen in Brussel.

De Brusselse regering wil meer scholen stimuleren om binnen de huidige mogelijkheden meer in te zetten op meertaligheid. "Met die brochure zeggen we hoe. Het is de eerste keer dat er een centralere Brusselse visie op meertaligheid naar de scholen van het Vlaamse en Franse net gaat", zegt minister Gatz.

De mogelijkheden rond samenwerkingen tussen scholen van het Vlaamse en Franstalige net zijn zeker nog niet uitgeput. Dat moet de brochure ook aantonen. "Persoonlijk zou ik op termijn graag zien dat elke school in Brussel een zusterschool heeft in het andere taalnet", aldus Gatz.

Volle agenda

Nog op de agenda van de tweede Dag van de Meertaligheid: een gedichtenwedstrijd voor Brusselse leerlingen (10 tot 18 jaar), een diploma-uitreiking sociaal tolk voor minderjarige nieuwkomers, een 'taalzwembad' voor de allerkleinsten in Muntpunt, een apéro van het Huis van het Nederlands met verschillende taalgroepen en een expo van vzw Foyer in het migratiemuseum.

De plaatsen in het Brussels Parlement zijn beperkt door de coronamaatregelen. Wie alles wil volgen, kan dat ook online doen.

20210925_MEERTALIGHEID_PROGRAMMA
© Sven Gatz | Programma van de dag van meertaligheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie