Dialectkenner Raymond Doms overleden

© LV
| Het Warm Water in de Marollen, waar Doms als cabaretier optrad.

Bosvoordenaar Raymond Doms, promotor van het Vlaams in Brussel en het Brussels dialect, is op 80-jarige leeftijd overleden. "Raymond was een woordkunstenaar pur sang."

"Bosjvouds es de paria van het Brussels", zei Raymond Doms in een interview met BRUZZ, over het lokale dialect uit zijn gemeente Watermaal-Bosvoorde. "Na mij en een paar anderen zal er niet veel meer van het Bosjvouds overblijven."

Doms woonde heel zijn leven lang in de wijk Bezemhoek en was actief als auteur, vertaler, taalkundige en zelfs cabaretier. Hij stond bekend als vertegenwoordiger van het Vlaams in Brussel. Zo stond hij mee aan de wieg van Wabo, het Nederlandstalig sociaal-cultureel centrum van de gemeente.  

Raymond Doms
© Winnie Doms
| "In zaan klaain toêl was Remon ne gruuten dichter. En ne gruute vertoêler," schreef compagnon de route Geert van Istendael.

Promotor van het Vlaams

“Hij was een echte promotor van de Vlaamse Brusselaar”, aldus Lieven Vanhemelrijck, die meer dan 40 jaar lang de verantwoordelijke was van Wabo. Daarnaast was hij ook grote voorstander van het Brussels dialect. 

“Het was een getalenteerde, creatieve man. Een woordkunstenaar pur sang”, vertelt auteur Geert Van Istendael aan BRUZZ. Doms en Van Istendael waren samen actief in de cabaretgroep ‘t Crejateef Complot. De groep bracht Brussels cabaret in het eetcafé ‘t Werm Woeter in de Marollen. 

Tijdens de Ronde van Brussel sprak BRUZZ met Madeleine Vanderelst, net als Doms een fiere inwoner van de Bezemhoek. Ze kenden elkaar toen ze kinderen waren. “Raymond en ik speelden vroeger toen we klein waren vaak samen in de Heiligenborre. Hij woonde daar en we zijn daar ook allebei geboren”, vertelt Madeleine. Ze is het perfecte voorbeeld van de Nederlandstalige Brusselaar die Doms zo promootte.   

Madeleine vertelt over de Bezemhoek in Watermaal-Bosvoorde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?