Diefstalplaag rond Noordstation

© Arthur Kamminga via Twitter.
| Het Noordstation is een belangrijk knooppunt in het Europees netwerk van Flixbus.

In 2017 hebben ruim tweehonderd mensen aangifte gedaan van diefstal in de omgeving van het Noordstation. Dat meldt de politiezone Noord, nadat Flixbus-chauffeurs alarm sloegen over het gebrek aan veiligheid rond het station. Vanaf september moeten gerichte politiepatrouilles de diefstalgolf indijken.

“Meerdere keren per week maak ik bedreigende dingen mee: geweld, intimidatie, messen die getrokken worden, ruzies, diefstal... Het nachtelijke gespuis komt in Brussel-Noord uit alle hoeken en gaten om nietsvermoedende passagiers een poot uit te draaien,” getuigt een buschauffeur in Het Nieuwsblad.

Meer dan 200 aangiftes

Het Noordstation is inderdaad een plek die zakkenrollers aantrekt, bevestigt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker van de zone Noord. Vorig jaar deden ruim tweehonderd mensen aangifte van diefstal in de directe omgeving van het station, en dit jaar lijkt het aantal aangiftes dezelfde kant op te gaan. Het werkelijke aantal diefstallen ligt mogelijk nog veel hoger. “Sommige reizigers doen ook aangifte bij andere politiezones, of stappen pas naar de politie als ze aankomen in een ander land,” zegt Dereymaeker.

De politie ziet overigens geen link met de transitmigranten die rond het Noordstation verblijven. "Het gaat om zakkenrollers: veelplegers die we al kennen voor andere feiten. De nationaliteiten van de personen die werden opgepakt, komen over het algemeen niet overeen met die van de migranten."

Of het vooral reizigers van de internationale bussen zijn die worden beroofd, is niet bekend. Busmaatschappij Flixbus heeft geen exacte cijfers, en busmaatschappij Eurolines heeft geen klachten over het Noordstation. "Voor zover wij weten, worden ook passagiers van De Lijn, MIVB en NMBS slachtoffer van diefstal," zegt de politie. "Maar om dit beter in kaart te krijgen, zijn we mei met een actieplan gestart. Vanaf september gaan we gerichter op pad met onze patrouilles."

Camera in bagageruim

Aangiftes van chauffeurs die zich bedreigd voelden, heeft de politie niet. “We weten wel dat chauffeurs zich soms onveilig voelen in de omgeving van het station. Om die reden gaan onze agenten regelmatig met de bestuurders praten. Maar we zijn enkel bevoegd voor openbare orde, niet voor beveiliging. Dat blijft een verantwoordelijkheid van de busmaatschappij zelf.”

Flixbus laat weten op de hoogte te zijn van de situatie, en heeft een aantal maatregelen genomen. “We zorgen dat er meer check-in personeel aanwezig is op het station, en verplichten alle reizigers zich te identificeren. Daarnaast hebben we een camera geplaatst in het bagageruim en zijn we in gesprek met het Gewest over een nieuwe halte voor het internationale busverkeer,” zegt communicatieverantwoordelijke Nina Göbbels van Flixbus.

Intercitybussen

Een nieuw internationaal busstation staat gepland aan Erasmus. Interstedelijke private bussen voeren steeds meer mensen voor een prikje vanuit en naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?