© Screenshot www.factsaboutbelgium.be

Dienst Vreemdelingenzaken lanceert campagne om migranten af te schrikken

AM
© BRUZZ - Belga
17/04/2019

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) lanceert vandaag een online campagne om potentiële migranten en vluchtelingen in transitlanden af te raden naar ons land te komen. De campagne is ook gericht op transmigranten, waarvan er honderden in Brussel verblijven. De campagne bestaat uit de website www.factsaboutbelgium.be en een gelijknamige Facebookpagina.

Tal van migranten proberen zich elke dag op illegale manier een weg te banen naar ons land. Vaak worden ze misleid door passeurs, die hen onrealistische verwachtingen op de mouw spelden. “Het gevolg van deze vaak malafide praktijken is dat er migranten aan onze poorten kloppen en asiel aanvragen terwijl de kans bijzonder klein is dat ze daar ook recht op hebben. Dit veroorzaakt een enorme overlast voor onze diensten en zet ons asielsysteem en onze gastvrijheid onder druk”, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Om de migratiestromen beter te beheren, lanceert de Dienst Vreemdelingenzaken een nieuwe campagne. Die moet potentiële migranten objectief en correct informeren over het leven in België, hen wijzen op de risico's die ze lopen als ze in handen vallen van mensensmokkelaars of -handelaars en op de gevaren van een illegaal verblijf in ons land.

Ontkrachten van geruchten

Op de website en Facebookpagina vinden (potentiële) migranten onder meer informatie over de asielprocedure in België en de gevaren van mensensmokkelaars. De website is opgesteld in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Arabisch.

De site geeft bijvoorbeeld uitleg bij de rechten, plichten en praktische problemen die iemand die een leven wil opbouwen in België kan ondervinden. Er staat ook uitleg over de Dublin-procedure en er worden allerlei geruchten ontkracht, zoals dat er een collectieve regularisatie op til zou zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Maggie De Block, Dienst Vreemdelingenzaken, ontradingscampagne, Asiel en Migratie, transmigrant

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie