DVZ weigert ook donderdag alleenstaande mannen in Klein Kasteeltje

© PhotoNews
| Transmigranten in het Maximiliaanpark (archiefbeeld).

Alleenstaande mannen zijn ook donderdag opnieuw niet toegelaten tot het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje om er hun asielaanvraag in te dienen. Vrouwen, kinderen en kwetsbare personen kregen opnieuw voorrang. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is het een "puur organisatorische kwestie".

Donderdag kregen de politie en de medewerkers van Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil opnieuw de instructie om enkel vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten in het aanmeldcentrum. De lange rij alleenstaande mannen die in de koude op straat tevergeefs wachten op hun asielaanvraag waren er opnieuw aan voor de moeite.

"Wanneer de alleenstaande mannen wel toegelaten zullen worden, is ook voor ons onduidelijk. We proberen zo snel mogelijk de capaciteit te verhogen. Het is puur om organisatorische redenen dat we dit voorlopig niet kunnen bewerkstelligen", aldus Geert Devulder, woordvoerder Dienst Vreemdelingenzaken.

De hulporganisaties die elke ochtend de vluchtelingen bijstaan voor al hun vragen rond hun asielaanvraag worden er moedeloos van. Sommige mannen staan al meer dan een week elke dag aan te schuiven en slapen daarvoor vaak op straat.

"We proberen zoveel mogelijk van hen onder te brengen in de opvang van Samusocial, maar zelfs dan vertrekken ze daar rond 3 à 4 uur en slapen ze hier in de kou op straat verder om toch maar bij die eersten in de rij te zijn", vertelt een medewerkster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen ter plekke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?