Onduidelijkheid over asielbeleid De Block rond alleenstaande mannen

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 december 2018

“Ook alleenstaande mannen moeten asiel kunnen aanvragen”, zegt minister bevoegd voor Asiel Migratie Maggie De Block (Open VLD) aan BRUZZ. Dinsdag kregen 56 mannen die kans, maar woensdag bleef de poort van het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje, net als maandag, voor hen dicht. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt dat er snel duidelijkheid komt over de weg die de minister wil inslaan.

Met de val van de regering Michel I afgelopen weekend kreeg Maggie De Block (Open VLD) er als minister van Volksgezondheid ook de bevoegdheden Asiel en Migratie bij. Die erfde ze van haar voorganger Theo Francken, wie ze meteen daarna een "gebrek aan menselijkheid in zijn beleid" verweet. Dat nuanceerde ze snel en herhaalde het dinsdag nog eens voor de camera van BRUZZ.

“Met een gebrek aan menselijkheid doelde ik op de huidige situatie, waarbij mensen op straat slapen voor de ingang van het Klein Kasteeltje. Asielzoekers staan overdag urenlang aan te schuiven om uiteindelijk niet binnengelaten te worden. Ze brengen dag en nacht op straat door. Daar wordt niemand beter van.”

"Francken heeft het regeerakkoord dat we samen met de twee andere regeringspartijen (CD&V, MR, red.) hebben geschreven uitgevoerd. Hij heeft mijn beleid uit 2011 verdergezet en ik ga dat nu ook doen. Alleen zitten we vandaag met een explosieve situatie aan het Klein Kasteeltje en daarin wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen."

Toegang enkel op dinsdag

Voor ngo’s als Vluchtelingenwerk Vlaanderen ligt de oorzaak van die 'explosieve situatie' bij het asielquotum dat Francken eind november invoerde. Dat beperkte het aantal registraties eerst tot 60 en vervolgens tot 50 per dag. Als eerste beleidsdaad maakte De Block een einde aan die limiet.

“Dat was niet de juiste maatregel. Daarom heb ik in overleg met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil besloten dit niet langer toe te passen. Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan het vorige beleid, maar een nieuw quotum komt er zeker niet.”

BEELD Klein Kasteeltje BRUZZ ACTUA 1642
© Ivan Put
| Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil samenzitten met minister van Asiel en Migratie Maggie De Block om tot een oplossing te komen voor de chaos aan het Klein Kasteeltje.

De visie van De Block werd maandag meteen omgezet in de praktijk. Volgens cijfers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen konden van de 290 asielzoekers in de wachtrij zich 124 mensen inschrijven.

Het ging daarbij om mensen met een kwetsbaar profiel die genieten van een voorrangsregeling, want voor 166 alleenstaande mannen bleef de poort dicht. Nochtans wil de minister dat ook zij zich kunnen aanmelden. “We moeten streng, maar rechtvaardig blijven. Iedereen heeft het recht om asiel aan te vragen, ook alleenstaande mannen”, zegt ze hierover aan BRUZZ.

Dat gebeurde pas op dag twee met De Block aan het roer van het departement Asiel en Migratie. Op een totaal van 226 asielzoekers, ging de metalen poort van het Klein Kasteeltje open voor 56 alleenstaande mannen. Zij schreven zich die dag samen met 82 andere asielzoekers met een kwetsbaar profiel in aan het loket van DVZ. “Een feestdag”, zo omschrijft een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat moment ironisch, want een dag later blijven de mannen opnieuw in de kou staan.

‘Ngo’s voeren taken van DVZ uit’

Enkel een 70-tal kwetsbare profielen konden zich woensdag registreren. De procedure die daarbij gevolgd wordt is voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen onaanvaardbaar, net zoals het vage begrip ‘kwetsbaar’.

“Wie is kwetsbaar en wie niet? Dat is niet altijd duidelijk. Aan de ingang wordt door de medewerkers van DVZ in het Engels ‘families first’ geroepen en dan is het aan de ngo’s om de kwetsbare gezinnen eruit te vissen. Maar eigenlijk is dat de taak van DVZ zelf. Er heerst op dit moment rolverwarring, met chaos en frustratie tot gevolg, vooral bij alleenstaande mannen. Die keren zich nu en dan ook tegen ons door een totaal gebrek aan informatie”, zegt Geert Bossaerts van Vluchtelingenwerk Vlaanderen hierover aan BRUZZ.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil weten welke richting de minister uit wil en vraagt een onderhoud met het kabinet van De Block. “We hopen zo te weten te komen hoe het nu verder moet", aldus Bossaerts nog. Bij DVZ, Fedasil en het kabinet van minister De Block was niemand bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?