Maggie De Block (Open VLD) heeft nog maar net de bevoegdheden Asiel en Migratie overgenomen van Theo Francken (N-VA) en maakt nu al een einde aan de quota van 50 asielaanvragen per dag. "Het beleid moet weer menselijk worden."

Dat schrijven de kranten van De Persgroep.

Of ze het asielquotum zal afschaffen of optrekken, is nog niet duidelijk.

"Die quota aanpakken is een eerste stap", aldus De Block. Maandagochtend zal ze overleggen met de administratie over de stand van zaken. "Dat is morgenvroeg het eerste werk." Voor Francken was Maggie De Block al staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

"Zeven jaar geleden ben ik aangesteld op een moment dat er een asielcrisis heerste. Dat is nu weer het geval", zegt De Block nog. "De lijn die ik zal aanhouden is dezelfde als die ik toen aanhield: streng, maar rechtvaardig en altijd menselijk. Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzetten, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren."

De Block wil naar eigen zeggen werk maken van de vrijwillige terugkeer, "vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet."

Chaos en wachtrijen

Francken voerde het asielquotum eind november in en begin deze week verhuisde het aanmeldcentrum voor asielzoekers naar het Klein Kasteeltje. De combinatie van het nieuwe aanmeldcentrum en het asielquotum zorgde voor chaos en lange wachtrijen.

Alleenstaande mannen moeten er elke dag opnieuw terugkomen, al is de kans klein dat ze ook asiel kunnen aanvragen.

'We zullen wel zien'

Op Twitter heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken al reageert op dit nieuws. "Nooit nagetrapt naar mevrouw De Block toen ik staatssecretaris werd. Spijtig dat ze dat nu onmiddellijk doet", aldus Francken.

"En over menselijkheid heb ik al zeker geen lessen te krijgen. We zullen wel zien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , asielquotum , asielaanvragen , Theo Francken , Maggie De Block , regeringscrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni