Premier Charles Michel (MR) zaterdagavond, op de persconferentie na de ministerraad.

Federale regering gaat verder zonder N-VA

© Belga - BRUZZ
09/12/2018

Voor premier Charles Michel heeft N-VA zaterdagavond de Zweedse coalitie verlaten. Hij zal voorstellen dat de tweede resterende staatssecretarissen - Philippe De Backer (Open VLD) en Pieter De Crem (CD&V) - de drie N-VA-ministers vervangen. Na zijn terugkeer uit Marrakesh, waar hij in naam van de regering het VN-migratiepact zal goedkeuren, start de premier consultaties met het parlement.

Premier Michel heeft zaterdagavond vastgesteld dat er op de extra ministerraad een formele vraag kwam van N-VA, om de eerdere Belgische beslissing om het pact te steunen, terug te draaien. "Ik heb vastgesteld dat daarover geen consensus was. Een woord is een woord. Daarom zal ik morgen vertrekken om aanwezig te zijn op de internationale conferentie van de Verenigde Naties, in naam van de regering en om België te verdedigen", stelde de premier.

Exit N-VA

Op een persconferentie na de ministerraad, stelde voorzitter Bart De Wever (N-VA) nog dat “indien premier Michel morgen opstijgt vanop Melsbroek, hij vertrekt als premier van de Zweedse regering, maar zal terugkomen als premier van de Marrakesh-coalitie.” Die laatste term herhaalde De Wever tot vijf keer toe.

Michel wachtte echter niet tot zondag, om duidelijkheid te verschaffen. Hij gaf meteen na de persconferentie van de N-VA te kennen zoals afgesproken naar Marrakesh af te zullen reizen. Door het ultimatum zette de N-VA zichzelf de facto dus buiten de regering.

"Ik heb vastgesteld dat de N-VA is weggelopen. Ik neem akte van de duidelijkheid van haar positie en ik wil haar daarvoor bedanken", ging de eerste minister voort. Om er aan toe te voegen dat N-VA de Zweedse coalitie heeft verlaten. Meteen bedankte hij de ministers, staatssecretarissen en medewerkers van N-VA voor het "gigantische werk" van de voorbije vier jaar. Michel had het even later ook over de oranje-blauwe coalitie, dus van liberalen en christendemocraten.

Vervanging N-VA ministers

Meteen lanceerde de premier het voorstel om de staatssecretarissen van Open VLD en CD&V de drie N-VA-ministers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones te laten vervangen. Dat betekent dat de bevoegdheden Binnenlandse Zaken, Financiën, Defensie en Ambtenarenzaken moeten worden herverdeeld. Bovendien is N-VA nog bevoegd voor een rist bevoegdheden via zijn staatssecretarissen, niet in het minst voor Asiel en Migratie. Oranje-blauw beschikt niet over een meerderheid in de Kamer.

Over hoe een en ander de komende weken en maanden moet verlopen, plant premier Michel vanaf zijn terugkeer uit de Marokkaanse stad gesprekken met het parlement, "uit respect voor de Grondwet en de democratische instellingen". Hij wil daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen als eerste minister, in het kader van de "continuïteit, verantwoordelijkheid en stabiliteit"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , zweedse coalitie , regeringscrisis , VN-migratiepact

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni