VIDEO: Onduidelijkheid troef bij aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

TDN
© BRUZZ
04/12/2018
Updated: 04/12/2018 22.04u
Ook in:
nl fr

Ook dinsdagochtend verliepen de aanmeldingen van asielzoekers aan het Klein Kasteeltje langs het kanaal allesbehalve vlekkeloos. Zo'n 200 migranten hoopten zich vanaf 9 uur te registreren, maar na amper 10 minuten ging de poort van het tijdelijke aanmeldcentrum dicht. Slechts een tiental personen kreeg toegang. Vier uur later mochten de meest kwetsbare mensen binnen.

Tot vrijdag moesten vluchtelingen zich aanmelden aan de WTC-gebouwen, maar dat gebouw was verouderd. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) trekt naar het Pachecogebouw aan Kruidtuin. Het aanmeldcentrum daar is nog niet klaar en dus werd een tijdelijk onderkomen gezocht in het Klein Kasteeltje.

Om te voorkomen dat er een wachtrij zou staan in het woongebied rond het Klein Kasteeltje, installeerde DVZ een nieuw aanmeldsysteem. Asielzoekers zouden zich tussen 9 en 10 uur doorlopend kunnen aanmelden, de preregistratie vóór 9 uur ging op de schop. Dat nieuwe systeem staat echter niet op punt, zo stelde BRUZZ ter plaatse vast.

Slechts 10 minuten open

Dinsdagochtend ging de poort in de Negende Linielaan open omstreeks 9 uur, maar na nog geen 10 minuten sloot die opnieuw. Zwangere vrouwen en jonge kinderen, die vaak al in het holst van de nacht de wachtrij opzochten, bleven staan. Wanhopige mannen klopten op de zwarte, metalen toegangspoort, maar die bleef onherroepelijk dicht. Het Rode Kruis nam een moeder en haar baby dan maar zelf mee.

De DVZ schermt met een opgelegd quotum van 50 mensen per dag en gaf de asielzoekers verder geen uitleg. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen werden aanvankelijk slechts tien mensen binnengelaten. De ngo en het Rode Kruis stellen alles in het werk om voor de meest kwetsbare vluchtelingen een onderkomen te zoeken. (lees verder onder de video)

De gemoederen moesten bedaard worden aan het Klein Kasteeltje. Sommige mensen stonden al voor de tiende keer in de wachtrij.

Tweede en derde 'lading' mag binnen

"Bij volledige willekeur werden om 9 uur de eerste tien mensen binnengelaten. Om 11 uur gingen de deuren kort opnieuw open voor tien mensen", getuigt Charlotte Vandycke, voorzitster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De ngo stelde nadien een lijst op van de meest kwetsbaren die nog voor de poort stonden. Zij mochten iets voor 13 uur het Klein Kasteeltje binnen. "Een derde 'batch'", zegt Vandycke cynisch. "Koehandel en complete willekeur."

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen zorgt de asiellimiet, waartegen verschillende ngo's een procedure bij de Raad van State opstartten, en de plotse verhuis voor veel chaos. Bij de Dienst Vreemdelingenzaken wil men voorlopig niet reageren. Maandag liet DVZ weten dat alles, op enkele kleine technische problemen na, vlekkeloos verliep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Klein Kasteeltje , Dienst Vreemdelingenzaken , DVZ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni