Aanmeldcentrum in Klein Kasteeltje gaat open

© PhotoNews
| Het Klein Kasteeltje, opvangcentrum van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, aan de Negende Linielaan.

Maandagochtend is het aanmeldcentrum in het opvangcentrum Klein Kasteeltje aan de Negende Linielaan opengegaan. Vanaf nu moeten vluchtelingen zich daar melden wanneer ze asiel willen aanvragen. Het is een tijdelijke oplossing. In 2022 zou het permanent ondergebracht moeten worden in het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek, al is daar nog discussie over.

Om 9 uur zou het nieuwe aanmeldpunt opengaan. “Door enkele kleine technische problemen, zijn we pas om 20 minuten later kunnen opengaan, maar daarna is alles vlot verlopen.” Laat de woordvoerder van Dienst Vreemdelingen Zaken Geert De Vulder aan BRUZZ weten. “We zijn nog speciaal open gebleven tot ongeveer half 11.”

Tot vrijdag moesten vluchtelingen zich aanmelden aan de WTC-gebouwen waar alle instanties gegroepeerd zaten, maar dat gebouw was verouderd. Het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) is daarom nu verhuisd naar het Eurostation tegen Brussel-Zuid. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) trekt naar het Pachecogebouw aan Kruidtuin.

Vluchtelingen die asiel willen aanvragen, moeten zich aanmelden bij het DVZ, maar hun nieuwe gebouw is daarvoor niet uitgerust. Daarom wordt het aanmeldpunt nu tijdelijk ondergebracht in het Klein Kasteeltje.

De federale regering wil het kasteeltje echter verkopen en het hele centrum verhuizen naar Neder-Over-Heembeek. Die verhuis zou nu uitgesteld zijn tot 2022, maar Brussel-Stad uitte eerder al kritiek op het idee van die verhuis. Vooral omdat het militair hospitaal in een groot woongebied ligt.

Voorlopig toch nog wachtrij

"De mensen die geregistreerd zijn, krijgen vanaf nu ook direct een tijdelijk onderkomen in het kasteel voor ze een permanente plaats in een opvangcentrum krijgen elders in het land. Vroeger werden zij de dag zelf nog overgeplaatst." voegt De Vulder toe.

Vanaf nu werkt het aanmeldcentrum met een nieuw aanmeldsysteem werkt. Dit moet komaf maken met de wachtrijen die we aan de WTC-gebouwen zagen. Vluchtelingen kunnen zich nu doorlopend aanmelden tussen 9 en 10 uur ’s morgens, terwijl ze zich vroeger voor 9 uur al een eerste keer moesten registreren.

“Momenteel zitten we nog steeds met een wachtrij. Dit komt door het quotum van vijftig mensen per dag dat ons is opgelegd. We registreren enkel kwetsbare groepen. Daardoor is er nog steeds een wachtrij van alleenstaande mannen.” Zegt De Vulder. “Het is echter de bedoeling dat dit in de toekomst niet meer zo zal zijn.” Verzekert hij ons.

Er werd vanuit Brussel-Stad ook gevreesd dat deze verhuis voor extra overlast in de buurt kan zorgen. Vluchtelingen zouden zich kunnen verplaatsen vanuit het Maximiliaanpark naar plekken in de buurt van het Klein Kasteeltje. De federale regering heeft hier volgens hen geen rekening mee gehouden. Volgens hen is er geen probleem, omdat de mensen in het Maximiliaanpark vooral transmigranten zijn, die hier geen asiel willen aanvragen.

Momenteel is het echter nog te vroeg om te zien hoe dit zich in de toekomst zal ontwikkelen. Een buurtbewoner liet wel al aan BRUZZ weten dat er deze ochtend rond 4 uur al tientallen mensen stonden aan te schuiven. Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen zegt dat er deze ochtend vroeg al een honderdtal mensen stonden te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?