Vluchtelingenorganisaties: 'Ander asielbeleid met De Block'

© GR/BRUZZ
Updated: 09-12-2018 - 16:27

Maggie De Block (Open VLD) neemt de bevoegdheden Asiel en Migratie van Theo Francken (N-VA) over en kondigde meteen aan de asielquota van Francken te willen herbekijken. Vluchtelingenwerk Vlaanderen reageert opgelucht net als vijf andere vluchtelingenorganisaties.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen en vier andere ngo's richten zich in een open brief naar Maggie De Block. "Zij zegt dat ze bereid is om de limiet van vijftig asielaanvragen aan te pakken", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan BRUZZ.

"Vandaar de opluchting. Dit is een belangrijk signaal. De vorige bevoegde staatssecretaris Theo Francken getuigde van een enorme politieke onwil", gaat Vandycke verder. "Dit is alvast een koerswijziging."

"Wij verwachten dat ze de onwettige asiellimiet stopt, dat is onze meest dringende vraag", aldus Vandycke. "We zien dat er dagelijks mensen op straat belanden door die maatregel."

"Toch laat de minister ook weten dat het op een geleidelijke manier een eind wil maken aan de asielquota en biedt ze geen enkele garantie dat dit zal gebeuren", voegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen daar aan toe.

Meer opvang

Eerder deze week trok Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met zes andere ngo's naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal dagelijkse asielaanvragen te beperken tot vijftig. "Deze praktijk is onwettig", zegt ook Alexis Deswaef aan BRUZZ in naam van het Burgerplatform.

De organisaties vragen nu dat De Block "het nodige doet om wetgeving inzake asiel te respecteren." Zij vragen nu dat De Block meer opvang biedt in asielcentra en dat er meer personeel in dienst wordt genomen in deze opvangcentra.

"Wij vragen dat asielzoekers op zijn minst een bewijs krijgen van hun poging om asiel aan te vragen. Wij eisen daarnaast dat er noodopvang wordt voorzien", zeggen de organisaties in de open brief. Tenslotte hopen de vluchtelingenorganisaties De Block te kunnen ontmoeten voor overleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?