Vluchtelingenorganisaties voeren actie aan Klein Kasteeltje

© Eef Heylighen
| Een symbolische actie van verschillende hulporganisaties bij het Noordstation.
Updated: 05-12-2018 - 14:23

Verschillende hulporganisaties hebben woensdag aan het nieuwe, tijdelijke aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje en aan het Noordstation geprotesteerd tegen het huidige migratiebeleid. De actievoerders eisen dat de asiellimiet die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) instelde, opgeheven wordt. "Omdat het mensonwaardig is om iemand op straat te laten overleven."

"Er zijn de transitmigranten, de erkende vluchtelingen die het moeilijk hebben om een woning te vinden en de sowieso al 3.000 daklozen die ons land kent. Dit beleid moet stoppen en er moet oog zijn voor mensen die op straat leven", vertelt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Klein Kasteeltje

Volgens de laatste tellingen leven er in Brussel nu al 3386 mensen op straat. Netwerk Tegen Armoede, Brussels Platform Armoede, Refugee Party en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zetten daarom symbolisch de wekker. Ze ontrolden ook een spandoek aan het Klein Kasteeltje. "Geen mensen op straat" is de eis.

De meest acute crisis speelt zich momenteel af aan de poorten van het Klein Kasteeltje. Daar worden elke dag maximaal 50 mensen toegelaten tot het aanmeldcentrum voor een asielaanvraag. "De druk die we uitoefenen heeft al geholpen, want we zien dat vandaag de meest kwetsbare mensen zoals vrouwen, kinderen en zieke mensen eerst binnen mochten," vertelt Vandycke.

Het ging wel meteen om 40 tot 50 personen die voorrang kregen en dus is het maar de vraag of de vele mannen die vaak al meerdere dagen staan te wachten nu wel toegelaten worden. De hulporganisaties komen dagelijks ter plekke om de wachtenden te voorzien van warme dranken en uitleg. Die krijgen ze niet van de medewerkers van het aanmeldcentrum.

20181205_Actievoerders_KleinKasteeltje
© Kinderrechtencoalitie
| De actievoerders ontrolden een spandoek in de Passendalestraat, waar de asielzoekers aanschuiven voor het aanmeldcentrum.

'Wake-up call'

Na het protest aan het Klein Kasteeltje gingen de actievoerders naar het Noordstation. Daar kropen actievoerders in slaapzakken op de stoepstenen. Met rinkelende wekkers ertussen en een spanddoek en bordjes errond. Als het ware een wake-up call voor de regering. "Die creëerde een operationeel probleem", aldus de directrice van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Deze regering heeft gekozen voor een drastische afbouw van de opvangbedden en dus zijn er te weinig plaatsen. De enige oplossing is om die opvangbedden terug te openen, niet een limiet stellen op het aantal aanmeldingen. Die bedden en het personeel zijn voorhanden. Ze moeten ze terug inschakelen", stelt Vandycke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?