DVZ registreert maandag 116 asielzoekers

© PhotoNews
Updated: 10-12-2018 - 19:33

De beperking van het aantal asielaanvragen tot 50 per dag verdwijnt niet vanaf dinsdag, zei het kabinet van bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) aan onze redactie. In de praktijk komt er wel een versoepeling, want maandag werden 116 mensen geregistreerd. Het gaat dan om de meest kwetsbare personen, zegt de Dienst Vreemdelingenzaken.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had het aantal asielaanvragen enkele weken geleden tot 50 à 60 beperkt om asielzoekers af te schrikken. Zijn opvolger Maggie De Block (Open VLD) liet in het weekend al verstaan dat ze dat kunstmatige plafond zou verhogen. Ze trof naar eigen zeggen ook “een departement in crisis en chaos” aan toen ze het roer overnam van Francken.

Deze middag leek het even alsof het plafond dinsdag al zou worden opgeheven. Verschillende media meldden dat vanaf dinsdag 150 mensen hun asielaanvraag zouden kunnen laten registreren. Het kabinet van Maggie De Block laat echter aan onze redactie weten dat het bericht niet klopt. "De quota zijn nog niet herbekeken. DVZ heeft verkeerd gecommuniceerd en zal dat nu rechtzetten," klinkt het.

Communicerende vaten

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken horen we dat het aantal registraties enerzijds afhankelijk is van het aantal beschikbare opvangplaatsen bij Fedasil en DVZ. "Daarnaast geldt nog steeds de richtlijn dat we de meest kwetsbare groepen urgent moeten registreren. Zo kwamen we maandag uit op 116", legt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder uit aan BRUZZ.

In samenspraak met het kabinet van De Block wordt de komende tijd nagegaan hoe de procedure van de registraties versneld kan worden. "Zodat er meer registraties kunnen gebeuren."

"De DVZ zal op korte termijn voorstellen doen over hoe we die registratieprocedure kunnen optimaliseren. Maar het kabinet zit één dag op zijn plaats. Het is niet evident om alles zo snel gestroomlijnd te krijgen. Dinsdag moet geen beslissing verwacht worden."

Bovenstaande videoreportage werd gemaakt nog voor onze redactie Geert De Vulder aan de lijn kreeg. Sommige info moet intussen gerelativeerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?