Niet-begeleide Pakistaan van 12 raakt Klein Kasteeltje niet in

© Ivan Put
| Onvrede woensdag bij het Klein Kasteeltje (archiefbeeld).
Updated: 12-12-2018 - 18:28

Een niet-begeleide minderjarige Pakistaanse jongen is woensdag geweigerd in het aanmeldcentrum van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken in Klein Kasteeltje. Dat meldt het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen. "Het kind is wel binnen geraakt, maar is zelf opnieuw vertrokken. Het personeel heeft overal naar hem gezocht."

Woensdag was er bij de asielzoekers en de hulpverleners aan Klein Kasteeltje veel onvrede. In tegenstelling tot dinsdag, toen voor het eerst alleenstaande mannen werden binnen gelaten, gingen de deuren nu prompt toe. Enkel vrouwen en kinderen mochten binnen.

Woensdagnamiddag blijkt dat er ook een niet-begeleide minderjarige voor de gesloten deur is blijven staan. Het blijkt om een 12-jarige Pakistaan te gaan. "Een schande. Deze situatie kan niet langer aanhouden", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform.

"De jongen was praktisch onderkoeld en toch werd hij niet binnengelaten. Wij zullen de jongen vanavond proberen herbergen bij een gezin dat zich vrijwillig inzet, en morgen gaan we ervoor proberen zorgen dat hij zich wel kan aanmelden."

'Zelf vertrokken'

Fedasil ontkent die aantijgingen. Het kind is wel in het Klein Kasteeltje geweest, maar verliet het gebouw uit eigen initiatief. "Het personeel heeft overal naar hem gezocht", aldus woordvoerster Mieke Candaele. De minderjarige Pakistaan was op dat moment nog niet geregistreerd.

Candaele betreurt de communicatie van het Burgerplatform. "Vooral omdat ze zelf geen contact met ons hebben omgenomen", klinkt het bij Fedasil. "Alle kinderen zijn bij ons welkom, aangezien zij heel kwetsbaar zijn. Zelfs als hij zich vanavond nog aanmeldt, zullen we hem opvangen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?