Dierenasiel Veeweyde heeft handen vol met achtergelaten dieren

© Veeweyde via Facebook

Met de zomervakantie in aantocht, neemt ook het aantal achtergelaten dieren drastisch toe. Sinds begin juni heeft dierenasiel Veeweyde in Anderlecht al meer dan 120 katten en een veertigtal honden moeten opvangen.

Van de 120 katten die het dierenasiel sinds begin deze maand heeft opgevangen, is een dertigtal amper twee weken oud. Zij zijn te jong, te zwak en overleven het vaak niet. “Ze komen hier ziek aan of worden ziek en wij voelen ons vaak verplicht om hen te laten inslapen, zodat ze niet lijden”, zegt de communicatieverantwoordelijke van dierenasiel Veeweyde Ludivine Nolf aan La Dernière Heure.

De kittens die twee maanden oud zijn, worden dan weer snel geadopteerd. Bezoekers die een kat willen adopteren, zijn sneller geïnteresseerd in de jonge katjes, aldus Nolf. Volgens haar overstijgt de vraag het aanbod wat de jonge kittens betreft.

Tot 1 juli hebben de Brusselaars nog de tijd om hun katten te laten steriliseren en te registreren met een chip. Daar hangt een kostprijs aan vast. “Maar we kunnen nu nog niet zeggen of dat hiermee iets te maken heeft”, zegt Ludivine Nolf. “Elk jaar worden in deze periode veel katten achtergelaten.”

Na de vakantie

Sinds 1 juni heeft Veeweyde 39 achtergelaten honden moeten opvangen. Daarvan zijn de meesten net iets ouder dan een jaar. Het gaat vooral om hondenrassen als jack russell, husky, border collie en de Mechelse herder. Een verhuis, een gebrek aan tijd of ruimte, allergieën en problemen met de buren, zijn redenen die vaak worden aangehaald om een dier achter te laten.

Tenslotte raadt Nolf aan om een dier pas te adopteren bij terugkomst van de vakantie. “Dat is logisch. Wanneer iemand een dier adopteert, moet die er altijd zijn voor het dier dat getraumatiseerd is. Het dier heeft tijd nodig om zich aan te passen.” Een dier dat je net geadopteerd hebt, neem je dus best niet meteen mee op vakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?