Digital creative Nicolas Grootjans: 'Is Clubhouse de toekomst? Ik denk het wel'

JP
© BRUZZ
22/02/2021

De sociale media-app 'Clubhouse' is sinds februari ook in België doorgebroken. Wie wil binnenkomen, heeft een uitnodiging nodig of vrienden die al binnen zijn. Eenmaal binnen, kunnen gebruikers deelnemen aan gesprekken in talloze 'kamers' over onderwerpen naar hun interesse.

In de app kunnen gebruikers zelf een kamer aanmaken of deelnemen aan een kamer om over een bepaald onderwerp te praten: van comedy talks, tot marketing, poëzie of aandelen kopen op de beurs. Ook een aantal Brusselse politici zit op de app, net als bekende Belgische journalisten.

De ene kamer is meer een gezellig cafégesprek, de ander een gemodereerd debat. Clubhouse valt te vergelijken met een interactieve radio-uitzending of podcast, want de luisteraars kunnen zelf deelnemen aan het gesprek. De app is audio-based, en je kunt niet rechtstreeks met elkaar in gesprek gaan. Wel kun je via het profiel van andere luisteraars naar hun Instagram- of Twitterprofiel gaan.

"Is dit de app van de toekomst? Ik denk het echt wel," zegt Grootjans, die onder andere de social media van Paradise City en het Brusselse label Found Frequencies, dat achter de band Lost Frequencies schuilt. "De drempel om live te gaan is op andere sociale media veel groter. Op Instagram moet je er bijvoorbeeld goed uitzien, op Clubhouse maakt het niet uit waar je bent of hoe je eruit ziet."

De app, die in het voorjaar van 2020 in de Verenigde Staten werd gelanceerd, is op dit moment alleen beschikbaar op het besturingssysteem iOS. Clubhouse kondigde in januari aan dat de app ook beschikbaar wordt voor smartphones die werken op Android.

Privacy experts in Duitsland, waar de app een maand eerder doorbrak dan in België, waarschuwen dat de persoonlijke data van de gebruikers niet voldoende worden beschermd. Zo kun je bijvoorbeeld ook van vrienden die niet op de app zitten, zien hoeveel van hun vrienden al lid zijn van Clubhouse. Dat lijkt niet te stroken met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die onder andere stelt dat de eigenaar van de data toestemming moet geven voor het verwerken ervan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie