Dilbeekse kerstboom arriveert op Grote Markt

© BRUZZ
18/11/2021
Updated: 18/11/2021 14.56u

De kerstboom wordt donderdagochtend naar aloude gewoonte geïnstalleerd op de Grote Markt. Een heuse operatie, die rond 8 uur afgerond zal zijn. Nadien volgen ook de kerstverlichting en de traditionele, levensechte kribbe.

In 2014 liet Brussel nog een spar komen uit Riga, waar de boom maar liefst 2.000 kilometer voor moest afleggen. Nu duurde de rit naar de hoofdstad net iets minder lang, want de kerstboom die nog de hele winter de Grote Markt opfleurt is afkomstig uit Dilbeek, op zo'n tien kilometer afstand. Omstreeks 6 uur arriveerde de spar onder politiebegeleiding in het stadscentrum.

Epicea van 18 meter hoog

De boom komt uit de voortuin van Paul Vierendeels, die daar zo’n 50 jaar geleden werd geplant door de vorige bewoners. Maar de spar was veel te groot geworden, zegt Paul. In plaats van deze zomaar te laten kappen besloot hij de 18 meter hoge spar te schenken aan de Stad-Brussel. Woensdagochtend werd de Epicea uit de jaren 70 omgezaagd en namen Paul en zijn familie afscheid.

De logistieke operatie wordt in goede banen geleid door Inter-Arbo, een boomkwekerij die sinds 1915 werkzaam is en zich specialiseert in grote dennen. Het bedrijf engageert zich om 10 nieuwe dennen te planten voor elk geveld exemplaar van minstens 5 meter. De opvolging is dus alvast verzekerd. MB Manutention, verantwoordelijk voor de plaatsing, zette daarvoor twee kranen in.

Zaterdag volgt versiering

Zaterdagnacht wordt de kerstboom versierd met 20 rode lichtparels, 40 lichtstaven met het effect van vallende sneeuw, 40 rode kerstballen, 60 houten kerstballen met een windroos en 60 houten sterren met de beeltenis van de neus van een oude locomotief. Er worden ook rode slingers met LED-verlichting voor een totale lengte van 1,3 kilometer in gehangen. Die operatie zal acht professionals minstens acht uur bezighouden.

Nog tot 10 januari volgend jaar zal de bijna 50 jaar oude spar uit Dilbeek het plein opsmukken. Nadien krijgt Pauls Epicea een tweede leven. "De boom van vorig jaar werd omgetoverd tot een trofee voor de BXL TOUR van deze zomer en tot straatmeubilair voor deze editie van Winterpret. Het tweede leven van de kerstboom van 2021 wordt momenteel nog bestudeerd”, zegt schepen Delphine Houba (PS) van de Stad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni