De kerstboom voor de Grote Markt in Brussel is woensdagochtend gekapt in een tuin in Dilbeek. Donderdag vanaf 6 uur wordt de 18 meter hoge boom op de Grote Markt geplaatst.

De spar werd niet tegen de grond gewerkt, maar wel los gezaagd en dan opgetild met een kraan. Zo doet Pierre Demesmaeker van Inter-Arbo dat al jaren met zijn team, "maar het is de eerste keer dat we zo dicht bij Brussel een boom gevonden hebben."

Gewoonlijk komt de boom uit de Ardennen, nu uit Dilbeek in de Rand rond Brussel. "We hebben dat niet met opzet gedaan. Het is de kwaliteit van de boom die telt, niet de plaats vanwaar hij komt. We maken een selectie en deze boom is de kampioen. Hij is perfect van alle kanten. Omdat hij op een mooie solitaire plaats staat, zonder concurrentie van andere bomen, is hij mooi rond gegroeid." Dat is belangrijk, want straks op de Grote Markt wordt de boom van alle kanten bekeken.

Fiere eigenaars

"Ja, we zijn fier dat de hele wereld binnenkort onze boom kan bewonderen," zegt Paul Vierendeels, de eigenaar, trots. "Hij komt op een van de mooiste plekken ter wereld. Daar onze boom zien staan, zal toch wel iets doen."

De eigenaars wilden de spar weg omdat hij te groot werd en te dicht bij het huis stond. "Maar we gaan hem zeker missen," geven Paul Vierendeels en zijn echtgenote Annemie Soete toe.

Donderdag nog voor 6 uur 's ochtends en dus ook voor de files vertrekt de boom van Dilbeek naar de Grote Markt van Brussel. De politie escorteert het transport. Als alles goed gaat staat de kerstboom rond acht uur rechtop.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni