Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB

| Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

Dirk Devroey: ‘Grenzen moeten opnieuw dicht’

HD
© BRUZZ
10/01/2021

Professor huisartsengeneeskunde decaan van de Faculteit Geneeskunde aan de VUB Dirk Devroey roept de Europese regeringen op om de grenzen terug te sluiten: “Als we nu niets doen, dan komt er een veel ergere derde golf aan”.

“Niet alleen zien we de cijfers zorgwekkend snel stijgen. Maar we moeten ons ook echt zorgen maken over de verschillende stammen die buiten Europa enorme schade aanrichten. We moeten ten allen koste vermijden dat de Britse of zelfs de Zuid-Afrikaanse stam hier voet aan grond krijgen,” aldus Devroey.

Een derde golf mét de nieuwe varianten zouden het land niet enkel terug in een verstrengde economische lockdown duwen. Maar dat zou ook een enorme rem op de vaccinatiestrategie betekenen: “Als al de zorgverleners die nu de vaccinaties doen terug het ziekenhuis in moeten om voor zieke patiënten te zorgen, wie gaat het werk dan doen?”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gaf zondagochtend aan in De Zevende Dag dat er momenteel een taskforce onder leiding van professor Herman Goossens samenzit over over een systeem waardoor teruggekeerde reizigers van wie het coronastaal een afwijkende variant van het virus vertoont extra opgevolgd kunnen worden.

Stijging in Brussel

De besmettingsgraad in België (+11 procent) en zeker in Brussel (+60 procent) nemen steeds sneller toe. Professor Devroey dacht in eerste instantie dat dit lag aan een enorme toename van het aantal testen, zeker in het Brusselse Gewest, na de kerstvakantie. Maar Devroey begint zich toch steeds meer zorgen te maken.

Volgens Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, is de stijging ook te wijten aan mensen die terugkomen van vakantie. "De toename situeert zich vooral in de gemeenten meer in het zuiden van Brussel. Dat is ongetwijfeld gekoppeld aan een terugreis van vakantie.” Neven wijst naar de toenemende cijfers in het zuiden waar er ook meer passenger location forms werden ingevuld.

Devroey is niet geheel overtuigd: “Ik weet niet of de klassieke opdeling tussen het zuidoosten en het noordwesten hier nog van toepassing is. Ik zie stijgingen over het hele gewest.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , aantal besmettingen coronavirus , Dirk Devroey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni