Dirk Devroey, decaan huisartsgeneeskunde (VUB)

| Dirk Devroey, decaan huisartsgeneeskunde (VUB)

VUB-professoren teleurgesteld in buitenplan: 'We verknoeien onze zomer'

© Belga - BRUZZ
24/04/2021

Kurt Barbé en Dirk Devroey, respectievelijk biostatisticus en docent huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zijn verontwaardigd over de beslissing om op 8 mei zonder voorwaarden de terrassen te openen. Eerder zouden die pas openen als het aantal patiënten op intensieve zorgen onder de kaap van 500 daalt. Dat zou pas in juni gebeuren. "En dus hebben we weinig bufferruimte."

De terrassen mogen vanaf 8 mei open tot 22 uur. Aan elk tafeltje mag maximaal vier personen plaatsnemen, zo besliste het Overlegcomité vrijdag. Volgens VUB-professor Devroey komt die versoepeling te vroeg, omdat de coronacijfers eigenlijk niet echt dalen. Veel experten hadden de opening van de terrassen daarom liever nog zien uitgesteld worden.

Probleem met handhaven

Devroey vindt dat het plateau waarop de cijfers zich bevinden geen versoepeling te verantwoorden. Ook omdat het effect van de heropening van de scholen nog niet te meten valt. "Dit is vragen om een situatie die niet meer beheersbaar zal zijn", zucht de VUB-professor. "Ik vrees dat we vandaag onze zomer verknoeid hebben. Het wordt als het nieuwe normaal beschouwd dat de ziekenhuizen vol liggen en ze daar twaalf uur per dag moeten werken."

Volgens Devroey stelt zich een probleem in de handhaving. "Als men zich houdt aan tafel van vier kan het werken, maar je hebt meteen de bijkomende voorwaarde voor grote gezinnen gehoord. Die kunnen met meer aan tafel zitten. Gaat de politie of de uitbater dat controleren denk je? Dat is niet te handhaven", zegt hij.

Zodra er geen bufferruimte meer is, moet je stoppen met versoepelen

Biostatisticus Kurt Barbé (VUB)

Zijn collega aan de VUB, biostatisticus Kurt Barbé, begrijpt dan weer niet dat de voorwaarden plots niet meer in acht genomen worden. De terrassen zouden opengaan vanaf 8 mei, als er minder dan 500 patiënten op intensieve zouden liggen. Volgens Barbé halen we die kaap ten vroegste op 18 mei en meer dan waarschijnlijk echt begin juni.

Het dalingsritme is nog veel te traag om echt al van verdere versoepelingen te kunnen spreken, aldus de biostatisticus. "De terrassen kunnen wel open, want in het buitenscenario kan er wel onder veiligere omstandigheden gewerkt worden. Maar de ademruimte die men wil creëren moet tot het strikt noodzakelijke beperkt worden. Dat is wijs in deze omstandigheden", benadrukt Barbé.

Gefaseerd versoepelen

Voor Barbé wordt het zaak om niet uitbundig te worden zodat ons gedrag de versnelling van de daling niet dempt. Meer contacten hebben is daarbij een boosdoener. "De dagelijkse afname van het aantal ziekenhuisbedden ligt nog maar op 1 procent. De halveringstijd van het aantal hospitalisatiebedden ligt op 40 dagen. Dat is traag, maar wanneer we op een constante dalingsritme zitten, zal dat eerder naar drie weken gaan. Wat nog altijd langer is dan in de novembergolf, toen we een halveringsritme van twee weken kenden", vertelt Barbé.

Versoepeling per versoepeling het effect afwachten is de juiste manier volgens de VUB-biostatisticus. "Je moet gefaseerd versoepelingen toestaan en constant meten of er nog bufferruimte is. Die is belangrijk, want zolang die er is, kan je wat meer toestaan. Als die er niet meer is moet je stoppen, dat hebben we vorig jaar in juli gezien toen die bufferruimte verdwenen was.".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni