Avondklok op de schop en met vier op een terras: wat verandert er zaterdag?

© EW/BRUZZ
| Volle terrassen op het Sint-Gillisvoorplein vorige zomer.

Vanaf zaterdag mogen de terrassen van restaurants en cafés weer open. Ook de avondklok verdwijnt en dat stipt om middernacht. Vrijdag moet je wel nog om 22 uur naar huis. Wat mag er wel of (nog) niet vanaf dit weekend? BRUZZ zet alle regels nog eens op een rij.

Laatste avondklok

Deze vrijdag om 22 uur moeten Brusselaars voor de laatste keer op tijd binnen zijn. Twee uur later, om middernacht, mag je in principe weer naar buiten. Dat bevestigt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Vanaf zaterdag wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod. Van middernacht tot 5 uur ’s ochtends mag je maximaal met drie personen buiten zijn. Als je met meer dan drie personen samenwoont, mag je wel met je eigen gezin buitenkomen.

Het is ’s nachts nog altijd verboden om alcohol op straat te drinken. Het alcoholverbod geldt al vanaf 22 uur 's avonds. Op dat moment moeten ook de terrassen van horecazaken sluiten. Het verbod geldt tot 5 uur 's morgens.

Horeca: enkel op het terras

  1. Eerste koffie om 8 uur, laatste pint om 22 uur. De terrassen van horecazaken mogen zaterdag stipt vanaf 8 uur ’s morgens openen. Om 22 uur ’s avonds moeten alle horecaterrassen weer dicht. Mondmaskers zijn niet verplicht aan tafel, maar wel bij aankomst en bij elke verplaatsing.

  2. Geen registratie. Vorige zomer was het nog verplicht om op café of restaurant een e-mailadres of telefoonnummer op te geven. Dat is nu niet meer nodig.

  3. Met vier aan tafel. Op alle terrassen mag je maximaal met vier personen aan één tafel zitten. Dat moeten geen mensen zijn uit je vaste bubbel. Het is ook toegelaten om aan één tafel te zitten met meerdere personen uit eenzelfde gezin. Stel dat je met zes personen samenwoont, dan mag je dus met zes aan één tafel. De tafels moeten op minstens anderhalve meter afstand van elkaar staan. Je mag ook enkel aan de tafels gaan zitten, niet aan de bar of zomaar op een stoel.

  4. Blijven zitten. Alle bediening gebeurt aan tafel. Je mag zelf geen drank of eten aan de bar bestellen. Het is wel toegelaten om binnen in het café of restaurant te betalen en om naar de wc te gaan. Een korte sanitaire stop is dus geen probleem, maar bij elke verplaatsing moet je wel een mondmasker dragen. Ook obers en ander horecapersoneel moeten de hele tijd een mondmasker dragen.

Winkels langer open

Nog tot vrijdag moeten de winkels in Brussel om 20 uur sluiten, maar vanaf zaterdag verandert dat. Dan kunnen niet-essentiële winkels weer tot 22 uur openblijven. Ze mogen ook weer alcohol verkopen na 20 uur. Dat geldt dus ook voor de nachtwinkels.

Ook markten en rommelmarkten zijn weer mogelijk. Op het Vossenplein zal de vlooienmarkt alvast weer openen.

Evenementen in openlucht

Culturele voorstellingen, congressen en andere evenementen mogen weer plaatsvinden met maximaal 50 personen in de open lucht. Dat geldt ook voor erediensten. Indoor evenementen kunnen nog niet, behalve als testevenement. Naar de cinema of het theater gaan, is dus nog niet mogelijk.

Sportactiviteiten zijn weer toegelaten zonder publiek. Georganiseerde buitenactiviteiten, zoals een sportactiviteit of een stadstoer, mogen maximaal 25 personen ontvangen. Activiteiten voor kinderen kunnen wel binnen plaatsvinden. Die mogen maximaal tien kinderen ontvangen en niet ouder dan 12 jaar.

Voltijds naar school

Vanaf volgende week maandag mogen de leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar onderwijs weer voltijds naar school. Voor jongere leerlingen was dat al het geval.

Mondmaskerplicht blijft

Mondmaskers blijven verplicht in heel Brussel en op elk moment van de dag. Buiten samenkomen mag nog altijd in groepjes van maximaal tien personen. Binnen mag je nog altijd maar twee nauwe contacten ontvangen. Die twee personen moeten uit hetzelfde gezin komen.

Al deze regels gelden voorlopig tot en met 30 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?