Terrassen openen tegen beter weten in: 'We kunnen de verleiding niet weerstaan'

TDN
© BRUZZ
05/05/2021

| IN BEELD Terras 7

Vooral de Brusselse cafés zetten vanaf zaterdag stoeltjes en tafels buiten om er klanten te ontvangen. Voor de meeste restaurants spelen er nog te veel onzekere factoren mee bij de heropening van de terrassen. Een overrompeling wordt komend weekend dan ook niet meteen verwacht. "Maar wij kijken er wel naar uit om onze trouwe klanten opnieuw terug te zien. Zij missen ons ook."

Brussel zal zaterdag opnieuw een beetje zichzelf zijn. Want je kan er na bijna een half jaar horecasluiting opnieuw een frisse pint bestellen op café. Of garnaalkroketten eten in een restaurant. Op voorwaarde natuurlijk dat de uitbater over een buitenterras kan beschikken. En om 22 uur moet iedereen naar huis. Het Gewest vereenvoudigde de regelgeving, zodat bars en eethuizen op parkeerplaatsen voor hun deur een terras kunnen installeren of hun bestaande terras kunnen uitbreiden.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een reeks veiligheidsprotocollen om te vermijden dat de terrassen een broeihaard voor het coronavirus vormen. Het personeel moet een chirurgisch mondmasker dragen. Om anderhalve meter afstand tussen de tafels van maximaal vier klanten te houden, wordt aan horecazaken gevraagd om de verschillende zones af te tekenen. Wie binnen naar het toilet moet, kan dat, maar draagt wel een mondkapje. Voor de rest blijf je zitten aan je tafeltje.

Horecazaken zullen niet als politieagenten optreden

Marc Van Muylders (Horeca Brussel)

De registratieplicht zoals we die vorig jaar kenden, vervalt. Er wordt klanten gevraagd zelf contact op te nemen met de horecazaak zodra ze besmet zijn met het virus. Iedere zaak moet een coördinator aanduiden die toeziet op alle regeltjes. Een versoepeling die perspectief biedt, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “Maar het is nog verre van ideaal. We hadden liever ook binnen opnieuw klanten ontvangen. Dat geldt vooral voor onze restaurants. Het grillige weer van de voorbije en komende dagen is ook een domper."

Plichtsbewuste burger

Een overrompeling verwacht Van Muylders komend weekend alvast niet. “Vooral omdat er weinig restaurants open zullen gaan. Eten op een terras, is niet zo evident met wisselvallig weer”, aldus de bestuurder van Horeca Brussel. Hij raadt wel aan te reserveren voor komend weekend. “Zodat uitbaters weten waar ze aan toe zijn en zich kunnen voorbereiden.”

Een heikel punt is de controle op het naleven van de maatregelen. De regel is: met vier aan een tafel is het maximum, tenzij je gezin uit meer mensen bestaat. “Je kan van horecazaken niet verwachten dat ze als agenten zullen optreden”, zegt Van Muylders. “Als zes klanten zeggen dat ze van dezelfde familie zijn, gaan we niet de identiteitskaarten opvragen om dat te controleren. Wij rekenen erop dat de burger voldoende plichtsbewust is en de maatregelen respecteert. In het verleden is gebleken dat de consument doorgaans voorzichtig is.”

(lees verder onder de afbeelding)

De Sint-Gorikshallen

| De Sint-Gorikshallen.

Grillig weer

Voor komend weekend is de weersvoorspelling een dubbeltje op z'n kant. Zaterdag klimt het kwik tot 16 graden maar worden ook regenbuien verwacht, zondag wordt het wel plots 24 graden maar dreigt onweer. Vanmuylder hoopt alvast op genoeg zon. “De horeca kan de inkomsten gebruiken”, zegt hij. “Maar ik verwacht alsnog een langzame heropstart. ‘La Boum 3’ op de terrassen moet je niet verwachten. Bovendien zijn wij net de oplossing voor zo’n uitspattingen. De terrassen vermijden dat men ongecontroleerd in de openbare ruimte gaat zitten, van elkaars glazen drinkt of te dicht bij elkaar komt.”

Het grillige weer is wel een bepalende factor voor heel wat uitbaters. “Dit is België, niet Spanje. Ik ga niet elke dag weerman spelen om te beslissen of mijn personeel moet komen werken en we de tafels buiten zetten”, zegt Olivier Winnepenninckx.

De Brusselaar is eigenaar van drie cafés: het bekende Maison du Peuple op het Voorplein in Sint-Gillis, de Cabardouche op de Vrijheidsplaats in de stad Brussel en La Biche onder het gemeentehuis van Sint-Gillis. Samen goed voor 400 stoelen op de terrassen, maar Winnepenninckx opent enkel het kleinste café.

Vanaf zaterdag zal je dus op een van de 70 zitjes in La Biche plaats kunnen nemen onder luifels. “Voor de grote terrassen is een heropening niet realistisch en zelfs verlieslatend”, aldus de eigenaar. “En als ik mijn werknemers dan optrommel en na twee uur regent het, verliezen ze hun economische werkloosheid. De maatregelen zijn niet zo handig. Zeker niet voor het personeel.”

Voor grote terrassen is een heropening niet realistisch en verlieslatend

Olivier Winnepenninckx (cafébaas)

In Maison du Peuple (150 terrasplaatsen) en Cabardouche (100 plaatsen) wordt normaal ook voedsel geserveerd. Toen de cafés afgelopen zomer open mochten, werkten er acht personeelsleden. “Dat is meer dan anders, want de mensen moeten op hun plek blijven. Dus we moeten serveren aan tafel”, legt Winnepenninckx uit. “Bovendien kunnen we minder mensen ontvangen, want binnen blijft het dicht. En we moeten vroeger sluiten. De winst is tot nul te herleiden. En er staat veel meer moeite tegenover, want je kan door de onzekerheid niet op voorhand een voorraad inslaan. Dan dreigen de verliezen op te lopen.”

Winnepenninckx wacht dus de complete heropening van alle horecazaken af. Hij hoopt in de maand juni om ook Maison du Peuple en Cabardouche open te gooien. Sowieso zal de normaal zo bruisende ‘Parvis de Saint-Gilles’ straks niet helemaal heropleven, want Brasserie De l'Union blijft dicht. “Wij zijn geen restaurant, hé. We kunnen de vijftig personen die hier op het terras kunnen niet verplichten om minstens 20 euro per uur te consumeren. Met de verwachte opbrengsten voor enkel het terras, kan ik geen personeel betalen. Ik steek door de verplichte sluitingen al in de schulden”, vertelt eigenaar Bart Lemmens.

(lees verder onder de afbeelding)

Vanaf 7 oktober 2020 om 23 uur moeten cafés, zoals hier op het Sint-Gillisvoorplein, in het kader van nieuwe en strengere coronamaatregelen, opnieuw gesloten blijven in het Brussels gewest

| Cafés, zoals hier op het Sint-Gillisvoorplein, mochten tussen juni en oktober vorig jaar nog even de deuren openen.

Hoeveel cafés en restaurant straks hun terrassen opstellen, is niet duidelijk. In de stad Brussel zal naar schatting 60 procent van de horecazaken de deuren openen. Dat zegt de woordvoerster van schepen van Economie Fabian Maingain (Défi). Stadswerkers zijn volop in de weer om parkeerplaatsen te schrappen ten voordele van horecaterassen. Café- en restaurantuitbaters ontvangen een beperkte premie om de terrassen in orde te brengen.

Een van die zaken die daar gebruik van heeft gemaakt is De Monk in de Sint-Katelijnestraat. Voor de deur van het bruine café werd een parkeerplek geschrapt. “Daardoor kunnen we straks een achttal tafels plaatsen van vier personen”, vertelt uitbater Filip Jans. Hoewel er met zo’n beperkt terras financieel niet echt gouden zaken te doen zijn, twijfelde hij niet om te heropenen. “We konden de verleiding niet weerstaan”, zegt Jans. “En ook onze vaste klanten zitten al te popelen. Dus voor ons eigen geweten doen we de deuren terug open van donderdag tot en met zondag.”

(lees verder onder de afbeelding)

Een growfundingactie voor verschillende Brusselse cafés die door de coronamaatregelen gedwongen gesloten blijven, waaronder de Monk in de Sint-Katelijnestraat: growfunding.be/zuur

| De Monk in de Sint-Katelijnestraat (archief)

Dat is geen sinecure, aldus Jans. Om de boel operationeel te houden, zelfs voor slechts een dertigtal klanten, moet je minstens drie werknemers inzetten. “Sommige personeelsleden heb ik al meer dan een jaar niet meer gezien. Dat wordt een blij weerzien. En tegelijk ook weer warmlopen.” De kosten worden gedrukt door een beperkte menukaart. “Zo zullen er slechts twee bieren op vat te bestellen zijn”, aldus Jans. Spaghetti zal je er opnieuw kunnen eten, tussen 18 en 20 uur. Daarmee hoopt De Monk op meer inkomsten. Ook de raamverkoop gaat door.

Maar toch houdt Jans zijn hart vast. Hij wil zich niet nog dieper in de schulden steken. “We zullen voorzichtig zijn met de personeelskosten en de planning. Als er veel wind of regen is, zoals nu, maak je extra kosten maar staat daar niets tegenover”, sist de uitbater van De Monk. Klanten aanmanen meer te bestellen of hun tafeltje af te staan, zit evenmin in zijn aard. Jans hoopt vooral op normale tijden. “We hopen snel perspectief te krijgen om opnieuw binnen klanten te ontvangen. Daar smachten zij, maar ook wij heel hard naar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Resto & Bar, Gezondheid, filip jans, Olivier Winnepenninckx, cafe De Monk, Café maison du peuple, cafe Cabardouche, café la biche, Fabian Maingain, BRUZZ op 't terras

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni